ništa od suđenja

Ustavni sud konačno odbio tužbe banaka: Nema povreda ustavnih i konvencijskih prava, valutna klauzula ostaje ništetna

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 03.02.2021 14:49
  • Objavljeno 03.02.2021 u 14:14
Ustavni sud - ilustracija

Ustavni sud - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Ustavni sud Republike Hrvatske na sjednici održanoj 3. veljače 2021. godine donio je odluku kojom je odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke, kratko je priopćeno sa suda.

"Sada je konačno okončan kolektivni spor u kojem su podnositelji tvrdili da su nepoštene ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli i promjenjivoj kamatnoj stopi u švicarskim francima. Time su ti postupci u Hrvatskoj okončani", izjavio je Hini predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Kratko i jasno na Facebooku se oglasio i Goran Aleksić, jedan od lidera Udruge Franak koji je napisao: Gotovo je! pobjeda!

GOTOVO JE! POBJEDAAAAA!

Objavljuje Goran AleksićSrijeda, 3. veljače 2021.

Aleksić je prije nekoliko dana u opsežnom postu na Facebooku pojasnio čitavu kronologiju slučaja 'franak' ili dodao se još uvijek čekaju dvije važne odluke: odluku o tome jesu li ništetni ugovori o kredtima o švicarskim francima, ako to zatraži potrošač, a zasad imamo samo jednu pravomoćnu presudu da je tako, i nekoliko revizija na VSRH po tome pitanju te odluku o tome imaju li potrošači s konvertiranim kreditima pravo na restituciju, o čemu će odlučiti Sud EU po predmetu C-567/20.

USUSRET ODLUCI USTAVNOG SUDA O USTAVNIM TUŽBAMA OSUĐENIH BANAKA… Pred nama je još jedna uzbudljiva godina, vjerujemo da...

Objavljuje Goran AleksićČetvrtak, 28. siječnja 2021.

Podsjetimo, nakon sudskog epiloga na Vrhovnome sudu RH, koji je revizijom Rev-2221/2018 potvrdio pravomoćnost presude suca Radovana Dobronića, osuđene banke podigle su sedam ustavnih tužbi kojima zahtijevaju ukidanje revizije kojom je potvrđena ništetnost valutne klauzule kod kredita u švicarskim francima.

Valja i podsjetiti da je Ministar financija Zdravko Marić u utorak objavio kako je država postigla dogovor sa šest banaka o odustajanju od arbitraže i tužbi protiv Hrvatske čime, kako je naveo, državni proračun izbjegao obvezu od dvije i pol milijarde kuna.

'Aktivnost banaka nam je potrebna, sada za financiranje likvidnosti poduzetnika i u budućnosti kada krenemo putem oporavka za financiranje investicije', napomenuo je Marić i dodao da se postupci pregovora i arbitraže nastavljaju s Addiko bankom i Societe Generalom, bivšim vlasnikom Splitske banke. Dogovor je postignut sa Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!