mišljenje fca

'Banke u Britaniji ne bi trebale u pandemiji plijeniti stanove'

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.01.2021 09:38
  • Objavljeno 14.01.2021 u 09:38
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Britanske banke trebaju izbjegavati pljenidbu domova zbog hipoteka još tri mjeseca, ali bi mogle doći u posjed automobila nakon ponovnog uvođenja oštrih ograničenja i zaključavanja širom Velike Britanije, predložilo je tijelo za financijsko ponašanje FCA.

FCA-ove smjernice za prisilno vraćanje u posjed, uvedene nakon prvog zaključavanja u ožujku prošle godine, trebale su isteći krajem siječnja. Njihov cilj bio je ublažiti pritisak na građane koji su u teškoćama zbog pandemije koja je Britaniju potopila u najgoru recesiju.

"Predlažemo proširenje smjernica tako da banke ne bi trebale tražiti povrat imovine prije 1. travnja 2021.", priopćio je nadzorni regulator. Javno savjetovanje o produljenju okončat će 18. siječnja.

"Ovaj pristup uzima u obzir pogoršanu situaciju zbog koronavirusa i pooštrena vladina ograničenja u vezi s njim, što znači da bi potrošači mogli pretrpjeti značajne štete budu li prisiljeni na selidbu zbog postupka povrata imovine", priopćio je FCA.

Nadzorno tijelo je u prošloj godini također izdalo smjernice zajmodavcima, rekavši da ne bi smjeli raskidati ugovor niti vraćati u posjed robu ili automobile, osim u iznimnim okolnostima.

"Sada predlažemo promjenu tako da bi zajmodavci mogli vratiti posjed roba i vozila od 31. siječnja 2021.", naveo je FCA.

"Međutim, ovo bi trebalo biti samo u krajnjem slučaju i podložno poštivanju relevantnih vladinih smjernica i propisa o javnom zdravstvu, na primjer o socijalnom distanciranju i zaštiti", smatra FCA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!