u vukovaru

Pet OPG-ova 'legaliziralo' svoju proizvodnju suhomesnatih proizvoda, nadaju se i novcu iz EU fondova

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 07.01.2019 13:59
  • Objavljeno 07.01.2019 u 13:59
Suhomesnati proizvodi - ilustracija

Suhomesnati proizvodi - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

U sjedištu Vukovarsko-srijemske županije posljednjeg dana prošle godine župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić potpisali su ugovore o dodjeli potpora za izradu tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda s pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Radi se o OPG-ovima Ćuk iz Vođinaca, Prkić iz Gradišta, Peulić iz Cerne te Antinac i Pavković iz Starih Mikanovaca, koji su ovim ugovorima dobili nepovratna novčana sredstva. Za ovu je namjenu Vukovarsko-srijemska županija u prošloj godini izdvojila ukupno 150 tisuća kuna, a župan Galić naglasio je kako kakvoća tradicijskih suhomesnatih proizvoda nikad nije bila upitna, međutim jasno je kako proizvodnju treba odraditi u uvjetnim prostorima na siguran te zakonom i pravilnicima određen način, javlja Glas Slavonije.

Sudjelujući u financiranju tehničko-tehnološkog projekta uređenja prostora za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, Upravni odjel za poljoprivredu i infrastrukturu želi pomoći pri svladavanju prvog koraka k legalizaciji i stvoriti uvjete za uspješno kandidiranje na neku od mjera iz Programa ruralnoga razvoja RH 2014. - 2020. ili drugih javnih izvora - pojasnio je pročelnik Matić.

'Danas smo potpisali ugovore s pet proizvođača koji kane svoju proizvodnju uskladiti sa zakonskim aktima na način da su ugovorili poslove stjecanja tehničkog elaborata s fakultetom iz Zagreba ili za neku drugu projektnu dokumentaciju. U svakom slučaju dobivamo pet novih ljudi koji će imati dostatnu podlogu za valjano kandidiranje za europski novac i možemo reći kako će iduća sezona u njihovoj proizvodnji biti legalna' - izjavio je i dodao kako se oni bave proizvodnjom suhomesnatih proizvoda u smislu prerade, sušenja, dimljenja i trženja.

Naglasio je kako raste broj onih koji su skloni legalizaciji proizvodnje te će ih uskoro u najistočnijoj hrvatskoj županiji biti više od 20. 'Pozivamo i ohrabrujemo sve da nam se obrate, jer im možemo pomoći da steknu dokumentaciju te se kao takvi kandidiraju na EU fondove. Nakon legalizacije proizvođači mogu kandidirati projekte za dogradnju objekata i povećanje proizvodnje, a novac iz EU fondova mogu dobiti za nadzor, certificiranje, laboratorij, pa čak i deklariranje', naveo je Matić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!