Prvi u Hrvatskoj

PBZ se uključuje u EBRD-ov instrument podjele rizika

26.03.2024 u 13:16

Bionic
Reading

Privredna banka Zagreb (PBZ) uključit će se u instrument Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vezan uz podjelu rizika za hrvatske banke, tako da će EBRD garantirati do 65 posto svakog pojedinačnog kredita koji PBZ odobri tvrtkama, s tim da obveza EBRD-a može doseći 75 milijuna eura, priopćili su u ponedjeljak EBRD i PBZ

Instrument podjele rizika osmišljen je kako bi omogućio EBRD-u da s partnerskim bankama podijeli dio rizika koji se javlja u financiranju lokalnih poduzeća, bilo da se radi o korporativnim ili malim i srednjim poduzećima (MSP-ima). Prema sporazumu, obveza EBRD-a može doseći iznos od 75 milijuna eura.

Instrument podjele rizika jedan je od tri osnovna financijska okvira EBRD-ove inicijative za mala i srednja poduzeća - programa posvećenog podršci i unaprjeđenju razvoja privatnog sektora. Partnerskim bankama EBRD nudi instrumente podjele rizika, s financiranjem ili bez financiranja, putem sufinanciranija ili osiguravanja jamstva po kreditima koje partnerska banka odobri tvrtkama koje ispunjavaju uvjete.

Regionalni direktor EBRD-a za srednju Europu Mark Davis pozdravlja suradnju s PBZ-om kojom će, ističe, proširiti mogućnosti financiranja rastućih tvrtki.

"Sudjelovanje PBZ u EBRD-ovom instrumentu podjele rizika omogućit će mu oslobađanje dijela kapitala i bolje upravljanje rizikom i tako olakšati kreditiranje realnog sektora", naglasio je Davis.

Predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić istaknuo je kako je PBZ snažan, dugogodišnji partner EBRD-a u nizu različitih programa.

"Radujemo se što smo prva banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u ovom novom instrumentu podjele rizika. Prepoznajući potrebu za fleksibilnijim i prilagođenim pristupom klijentima, ovim instrumentom želimo povećati našu sposobnost preuzimanja rizika i oslobađanja dijela kapitala, te tako odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju naši klijenti, kako korporativna tako i mala i srednja poduzeća, u dobivanju povoljnih izvora financiranja", naveo je Lucić.

Privredna banka Zagreb, članica Intesa Sanpaolo Grupe, druga je po imovini najveća bankarska i financijska grupacija u Hrvatskoj s tržišnim udjelom oko 20 posto u različitim segmentima poslovanja.

EBRD je do sada uložio više od 4,7 milijardi eura u 248 projekata u Hrvatskoj od čega više od 300 milijuna eura u 2023. godini i to uglavnom u privatnom sektoru.