SVE VEĆI PROBLEMI

Pad potrošnje i uvoz prepolovili dobit Kraša

29.04.2011 u 14:52

Bionic
Reading

Kraš grupa je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila konsolidirane ukupne prihode od 204,1 milijun kuna, što je za 7 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok je neto dobit pala 63 posto na 1,62 milijuna kuna, priopćeno je danas iz te tvrtke

Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od prodaje dosegnuli su 111,8 milijuna kuna, a prihodi od prodaje u inozemstvu 87,3 milijuna kuna.

Pad osobne potrošnje uvjetovan krizom i visoka razina uvoza konditorskih proizvoda utjecala je na nižu razinu prodaje na domaćem tržištu i tržištima regije, navodi se u izvješću Kraša.

U istom razdoblju povećan je izvoz u prekomorske zemlje, Australiju i Kanadu, te na tržište zapadne Europe.

Ukupni konsolidirani rashodi u prvom kvartalu 2011. godine iznosili su 201 milijun kuna, što je za 5,3 posto manje od nego u prvom kvartalu 2010. godine.

Tijekom prvog kvartala ove godine nastavljen je trend visokih cijena glavnih sirovina: kakaovca, šećera, brašna, mlijeka u prahu, biljnih masti i drugih sirovina, što je utjecalo na rast materijalnih troškova poslovanja, napominje se u izvješću Kraša.

Dobit prije oporezivanja dosegnula je 3,12 milijuna kuna, dok je neto dobit bila 1,62 milijuna kuna, te je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjena za 2,7 milijuna kuna ili gotovo 63 posto.

Poslovni planovi i ciljevi u ovoj godini usmjereni su na održavanje likvidnosti i financijske stabilnosti, uz kontinuirano restrukturiranje i širenje izvoznih tržišta. Početkom godine Kraš je preuzeo tvornicu keksa, vafla i slanica Karolina s ciljem jačanja udjela prodaje na domaćem i izvoznim tržištima. Daljnji razvoj kompanije u cjelini doprinijeti će konsolidaciji hrvatskog konditorskog tržišta, navodi se, među ostalim, u izvješću.