TRŽIŠTE NEKRETNINA

Pad cijena stanova ruši i najamnine

  • Autor: Z.K./Crozilla.com
  • Zadnja izmjena 01.10.2012 14:11
  • Objavljeno 01.10.2012 u 12:16
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Paralelno s padom cijena nekretnina smanjuju se i cijene najma stambenog prostora. Prema podacima portala Crozilla.com, u posljednjih godinu dana cijene najma stanova u Zagrebu su se, ovisno o njihovoj veličini, spustile od 1 do 8,2 posto

Najviše su pojeftinile najamnine za velike stanove (od 80 do 100 m2), čija se oglašavana mjesečna cijena u kolovozu spustila na 633 eura. Najbolje drže cijenu stanovi od 40 do 60 m2, za koje u prosjeku treba izdvojiti 410 eura. Za manje zagrebačke stanove kvadrature od 20 do 40 m2, cijena najma u prosjeku je iznosila 289 eura, što je 5,5 posto manje no lani. Za stan površine između 60 i 80 metara kvadratnih cijene se kreću oko 499 eura, što na godišnjoj razini označava pad od 3,7 posto.

Cijena nekretnina određuje i visinu najma pa su mjesečne najamnine najviše u centru, dok su u Novom Zagrebu najpovoljnije.

Od sredine kolovoza pa sve do kraja rujna razdoblje je najintenzivnije potrage za najmom stanova, a velika potražnja rezultira i povećanjem cijena, pa su one u Zagrebu, prema Crozillinim podacima, bile nešto više nego u travnju. No s obzirom da je financijska kriza na tržištu nekretnina pogodila i najam stanova, najamnine su u većini zagrebačkih kvartova niže nego prošle godine.

Crozilla.com

Crozilla.com

Izvor: Promo fotografije / Autor: Crozilla.com

Podaci portala Crozilla.com pokazali su da su tražene cijene najma stanova u odnosu na travanj porasle za 0,9 posto, dok su na godišnjoj razini pale čak za 4,6 posto

Stanovi od 20 do 40 metara kvadratnih

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu veličine od 20 do 40 metara kvadratnih tijekom kolovoza iznosila je 289 eura, a to je 1,6 posto manje nego tijekom travnja te 5,5 posto niže nego lani u istom mjesecu. Ipak, u odnosu na kolovoz 2010. godine te su cijene, prema podacima portala Crozilla.com, porasle za 1,1 posto.

U odnosu na travanj, pad traženih cijena najma stanova bilježe svi dijelovi grada osim Novog Zagreba, u kojem su porasle za 3,1 posto, pa se prosječna tražena mjesečna najamnina tamo popela na 267 eura. Stanovima tih površina mjesečna je najamnina najviše pala na istočnom i zapadnom dijelu grada: u odnosu na travanj istok bilježi pad cijena od 3,6 posto, a zapad 5 posto (kao i u odnosu na kolovoz prošle godine), dok su na godišnjoj razini stanovi na istočnom dijelu grada zabilježili pad prosječnih traženih cijena najma za 11,5 posto.

Stanovi od 40 do 60 metara kvadratnih

Prema podacima portala Crozilla.com, cijena stanova površine od 40 do 60 metara kvadratnih tijekom kolovoza iznosila je 410 eura, što je 3 posto više nego tijekom travnja, a 1 posto niže nego lani tijekom kolovoza.

Najveći porast traženih najamnina stanova te površine, prema podacima portala Crozilla.com, bilježe stanovi smješteni na zapadnom dijelu grada, gdje je mjesečna najamnina na godišnjoj razini porasla za 8,8 posto, a u usporedbi s travanjskim cijenama čak 14 posto – što je ujedno najveći porast cijena zabilježen u ovom istraživanju.

Stanovi od 60 do 80 metara kvadratnih

Prosječna tražena mjesečna najamnina zagrebačkih stanova od 60 do 80 metara kvadratnih tijekom kolovoza iznosila je 499 eura. Prema podacima portala Crozilla.com iznos oglašavane mjesečne najamnine tijekom kolovoza bio je za 0,6 posto niži no tijekom travnja, zatim 3,7 posto niži no lani u istom mjesecu, te 4,4 posto niži no tijekom kolovoza 2010.godine.

U odnosu na one travanjske, prosječne tražene cijene najma u svim su dijelovima grada pale, osim u centru, u kojem su porasle za 1,1 posto. Iznosi tražene mjesečne najamnine za stanove tih površina u kolovozu su u svim kvartovima bili niži nego u istom mjesecu prošle i pretprošle godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi