rba analiza

Pad broja nezaposlenih u ožujku; zabilježn prvi rast potražnje za radom u posljednjih godinu dana

20.04.2021 u 09:33

Bionic
Reading

Prema posljednjim podacima HZZ-a, na kraju ožujka na Zavodu je bilo registrirano 155.588 nezaposlenih osoba. U odnosu na kraj veljače, navedeni broj pao je za 4,2%, odnosno 6.798 osoba

Broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih pri tome je iznosio 13.222 osobe, što predstavlja rast od 13,1% ili 1.536 osoba u odnosu na veljaču. S druge strane, iz evidencije nezaposlenih izašlo je 20.020 osoba, čime je zabilježen rast po stopi od 36,7% ili 5.375 osoba.

Iako sporijom dinamikom, na godišnjoj je razini nastavljen trend rasta broja nezaposlenih osoba koji je prisutan od travnja prošle godine. Tako je u ožujku zabilježeno povećanje od 12.127 nezaposlenih osoba u odnosu na ožujak 2020. godine, što predstavlja rast od 8,5% (17,7% u veljači). Sukladno tome, broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih zabilježio je godišnji pad od 7.187 osoba (-35,2%) dok je broj izlazaka iz evidencije na godišnjoj razini niži za 5.095 osobe, odnosno 34,1%.

Od ukupnog broja nezaposlenih koji su tijekom ožujka ušli u evidenciju, njih 9.044 (68,4%) pristiglo je iz radnog odnosa.

S druge strane, od ukupnog broja izlazaka iz evidencije, 15.658 osobe (78,2%) kao razlog izlaska navelo je zapošljavanje na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti.

Prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ), indeks slobodnih radnih mjesta (OVI indeks - izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava.) za ožujak 2021. ukazao je na rast potražnje za radom od gotovo 24% u odnosu na ožujak prošle godine, što predstavlja prvi zabilježeni rast u posljednjih godinu dana.

S druge strane, u ožujku prošle godine bio je već vidljiv utjecaj pandemije, pri čemu je OVI indeks u ožujku 2020. bio 23% niži u odnosu na ožujak 2019. godine. Na kvartalnoj razini, OVI indeks u prvom tromjesečju ove godine zabilježio je negativnu stopu rasta od 8,5% u odnosu na isto razdoblje 2020. godine.

Početkom ožujka Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predložilo je novi niz mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima. Prva od navedenih mjera uključuje financiranje 100% troška neto minimalne plaće u naredna tri mjeseca, uz mogućnost produženja. Mjere će biti jednake kao i one za siječanj i veljaču, 4.000 kuna po zaposlenom (bez kriterija o padu prihoda) bit će dostupno za one koji su prema odluci Stožera i dalje zatvoreni (pod uvjetom prijave na mirovinsko najkasnije do 30. studenog prošle godine), dok će oni koji su nakon popuštanja mjera otvoreni ali s ograničenjima, poput ugostitelja kojima je od početka ožujka dopušten rad samo na terasama, također biti dostupna subvencija, ali uz uvjet određenog pada prihoda. Uz navedeni splet mjera, očekujemo da će u godini pred nama snažnija negativna kretanja biti ublažena očekivanim početkom gospodarskog oporavka.

Danas je na rasporedu DZS-a objava stope nezaposlenosti za ožujak pri čemu očekujemo pad na 9,3%.