STIGLA PLAĆA

Radnici splitskog Konstruktor inženjeringa prekinuli prosvjede

02.04.2015 u 20:18

Bionic
Reading

Nakon što je radnicima Konstruktor inženjeringa isplaćena jedna od 16 plaća koje nisu primili i s poslodavcem postignut dogovor o zbrinjavanju viška radnika, oni su u četvrtak prekinuli prosvjede ispred zgrade uprave u centru Splita

Predstavnici Sindikata graditeljstva i Konstruktorovog sindikata rekli su da je u srijedu i četvrtak radnicima isplaćena jedna plaća, a da je dogovoreno da će se mjesečno osigurati sredstva za plaće te otpremnine za one koji su višak, to jest da bi 15 do 20 radnika trebalo biti zbrinuto svakoga mjeseca.

Predsjednica Sindikata graditeljstva Jasenka Vukšić nakon sastanka s direktorom Željkom Žderićem rekla je da je dogovoreno da se uskoro započnu provoditi poslovno uvjetovani otkazi. 'To poduzeće trenutno ima 500 zaposlenih radnika od kojih je 200 na čekanju. Jedan dio ljudi na čekanju će biti zbrinuti, a drugi će na nova gradilišta', rekla je.

Najveći je problem što predstečajna nagodba nikako da završi na Trgovačkom sudu, tako se radnike i sindikate opstruira da se naplate legalnim putem, kazala je. Zakon daje pravo radnicima, ali su u praksi onemogućeni da ostvare dospjela potraživanja, rekla je i dodala da ne krivi toliko poslodavca koliko institucije države koje su to sve dopustile.

Elvis Jonjić iz Konstruktorovog sindikata je rekao da će poslije Uskrsa direktor Žderić reći koji mu radnici trebaju, a da se oni koji žele otići iz 'Konstruktor inženjeringa' sami mogu javiti poslodavcu koji će im dati otpremnine. Radnicima koji odu iz tvrtke bit će odjednom isplaćene zaostale plaće.

'U upravi nam je rečeno kako za dva mjeseca dolazi strateški partner, te da u Omanu i Poljskoj ima posla. Nama je najveći problem predstečajna nagodba koja traje 950 dana i dok se to ne riješi ništa drugo neće', izjavio je Jonjić.