kolo vode riječani i zagrepčani

Ove agencije vedre i oblače hrvatskim tržištem nekretnina

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 31.08.2019 09:58
  • Objavljeno 28.08.2019 u 15:55
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Na uzburkanom tržištu nekretnina posluje, prema podacima registra Hrvatske gospodarske komore (HGK), više od 900 agencija. Njihov broj stalno raste kako cijene kvadrata stanova lete u nebo. Ipak, glavnu riječ na tržištu vode 'stare' agencije, od kojih su neke u poslu više od 20 godina. Predstavit ćemo vam najveće prema visini prihoda u prošloj godini

Usredotočit ćemo se samo na agencije koje se primarno bave trgovinom stanovima, kućama i zemljištem.

Važno je spomenuti i da se neke od agencija bave kupovinom i prodajom vlastitih nekretnina što ne predstavlja isključivo prihod od posredovanja u prometu nekretninama pa donekle iskrivljuje sliku o njihovu poretku. Također, nismo analizirali poslovanje tvrtki kćeri banaka koje se bave posredovanjem kako npr. PBZ Nekretnine, ZANE, ili Erste nekretnine, a koje imaju važan udio tržišta i ostvaruju osjetno veće prihode.

Na vrhu je riječka Dogma nekretnine, a koja je lani imala 18,1 milijun kuna prihoda i 2,9 milijuna kuna zarade. U odnosu na 2017. Riječanima je prihod narastao za respektabilnih 17,5 posto.

Vlasnici Dogme su Branko Papeš i Aida Shalabi Ljubičić, supruga našeg bivšeg teniskog asa Ivana Ljubičića.

Papeš se trgovinom nekretninama bavi više od 20 godina, a Ljubičići su ušli u taj biznis krajem 2011., kada je, prema podacima iz Sudskog registra, Aida Shalabi Ljubičić postala suvlasnica agencije. Njezin suprug je okončao plodonosnu sportsku karijeru u proljeće 2012. te je dio zarađenog novca odlučio uložiti u nekretnine.

Dogma se na svojim internetskim stranicama hvali vlastitim projektom Trsat. Riječ je o investiciji većoj od četiri milijuna eura. Taj su novac Papeš i Shalabi Ljubičić 2013. uložili u izgradnju dviju luksuznih stambenih zgrada na Trsatu s 22 stana. Sve su stanove prodali, a cijena im je iznosila od 2400 do 2700 eura po kvadratu.

Aida Shalabi Ljubičić suvlasnica je riječke agencije Dogma nekretnine

Aida Shalabi Ljubičić suvlasnica je riječke agencije Dogma nekretnine

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Na drugom mjestu najvećih agencija za poslovanje nekretninama, gledano prema ukupnim lanjskim prihodima, zagrebačka je Opereta, čiji je vlasnik Boro Vujović.

Prošlu godinu Vujovićeva firma je završila s rekordnih 14,07 milijuna kuna prihoda (+46,4 posto) i dobiti od 2,3 milijuna kuna. Nedavno je tportal s Vujovićem imao opširan intervju, u kojem je on govorio o svom poslovnom putu.

>>'Ne potječem iz Indije, ja sam fetivi Purger iz Travnog. U životu me samo jednom vodila pohlepa, a tad sam izgubio veliki novac…'<<

S 13 milijuna kuna prihoda treće mjesto drži riječka agencija RE/MAX Centar nekretnina u vlasništvu tvrtke Habitator nekretnine na čijem su čelu Neven Tarle i Neven Zaharija. Zarada im je lani iznosila 1,3 milijuna kuna.

RE/MAX je globalna nekretninska tvrtka koja u Hrvatskoj objedinjuje čak 23 franšizne agencije. Njihov ukupni prihod je lani iznosio 20,5 milijuna kuna.

Četvrtu poziciju među najvećima drži agencija Eurovilla iz Zagreba, a koju vode braća Ivan Sergio i Armando Serdarušić. U biznis su krenuli 2002., a u zadnjih četiri godine promet im konstantno raste, kao uostalom i većini njihove konkurencije.

  • +8
  • +5

Boro Vujović

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Eurovilla je lani iskazala 3,3 milijuna kuna prihoda (+43,4 posto) i 1,1 milijun kuna dobiti.

Riječki Millennium u vlasništvu Gorana Tasića i Željka Kalinčevića nalazi se na petom mjestu s 3,1 milijun kuna prihoda (+6,8 posto) i 113.900 kuna dobiti. Agencija je krenula s radom 2003. i specijalizirana je za riječko i kvarnersko područje.

Na šestom mjestu je splitska Broker grupa osnovana 1993., a njezini vlasnici su bračni par Meri i Ivica Vulić. Lani su imali 2,9 milijuna kuna prihoda (+31,8) i 540.700 kuna zarade. Njihov sin Dino Vulić prošle godine je osnovao zasebnu agenciju Broker koja se s 1,9 milijuna kuna prihoda nalazi u donjem dijelu ljestvice.

Jasminka Biliškov

Jasminka Biliškov

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Sedmu poziciju drži još jedna agencija iz sustava RE/MAX, Unitas nekretnine s prihodom od 2,74 milijuna kuna.

Na osmom mjestu su Biliškov nekretnine. Krenuli su s poslom 1993., a osnivačica Jasminka Biliškov i danas je vlasnica agencije. Njezin suprug Marin i kći Marina vode se kao članovi uprave. Biliškovi su 2018. imali 2,6 milijuna kuna prihoda (+53 posto) i 693.000 kuna dobiti.

Donji dio ljetvice vodećih agencija drže riječki Lider nekretnine s 2,1 milijun kuna u vlasništvu Sandre Suran i Slavice Ladović, slijedi RE/MAX Plus tvrtka Mantika s prihodom od 1,94 milijuna kuna, zatim već spomenuti Broker Dine Vulića, a naš popis zatvaraju Orbit Nekretnine iz Zagreba s 1,2 milijuna kuna prihoda, čija je vlasnica Dajana Furgala Šupe.

  • +6
  • +3

Novogradnja, stanovi

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

franšizni sustav

RE/MAX je lani s 20,5 milijuna kuna prihoda bio broj jedan u Hrvatskoj

Tvrtka Unitas nekretnine d.o.o. vlasnik je master franšize RE/MAX u Hrvatskoj koja objedinjuje u sustav 23 franšizne agencije za posredovanje u prometu nekretninama koje na tržištu djeluju isključivo pod jednim brandom RE/MAX i zajedno predstavljaju agenciju RE/MAX u Hrvatskoj čiji ukupni prihod za 2018 godinu iznosi 20,5 milijuna kuna.  Primjerice, riječka agencija RE/MAX Centar nekretnina u vlasništvu tvrtke Habitator nekretnine d.o.o. Rijeka, koja je dio RE/MAXa u Hrvatskoj, samostalno je ostvarila 13 milijuna kuna prihoda u 2018 godini, agencija RE/MAX Commercial tvrtka Unitas nekretnine d.o.o. ostvarila je prihod od 2,74 milijuna kuna, agencija RE/MAX Plus tvrtka Mantika d.o.o. prihod 1,94 milijuna kuna, RE/MAX Domani tvrtka Domani d.o.o. prihod 369.000 kuna, agencija RE/MAX Proffesionals tvrtka Turguide d.o.o. prihod 593.000 kuna, agencija RE/MAX Exclusive tvrtka Čiovo nekretnine d.o.o. prihod 294.000 kuna, agencija RE/MAX Elite tvrtka Elite prihod 217.000 kuna, agencija RE/MAX Complete tvrtka Valentinus d.o.o prihod 784.000 kuna, agencija RE/MAX Addo tvrtka Addo d.o.o. prihod 660.000 kuna što zbirno sačinjava iznos od 20.5 milijuna prihoda RE/MAXa u Hrvatskoj za 2018 godinu.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da je RE/MAX s više od 150 agenata i 23 agencije u sustavu i gotovo 10.000 nekretnina u ponudi, jedina agencija koja ima nacionalnu pokrivenost kroz 17 gradova u Hrvatskoj što je također relevantan podatak za kreiranje slike o tome tko je tko na tržištu nekretnina u Hrvatskoj te ta činjenica dodatno ide u prilog tome da RE/MAX zauzima prvo mjesto u poretku agencija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!