kolo vode riječani i zagrepčani

Ove agencije vedre i oblače hrvatskim tržištem nekretnina

28.08.2019 u 15:55

Bionic
Reading

Na uzburkanom tržištu nekretnina posluje, prema podacima registra Hrvatske gospodarske komore (HGK), više od 900 agencija. Njihov broj stalno raste kako cijene kvadrata stanova lete u nebo. Ipak, glavnu riječ na tržištu vode 'stare' agencije, od kojih su neke u poslu više od 20 godina. Predstavit ćemo vam najveće prema visini prihoda u prošloj godini

Usredotočit ćemo se samo na agencije koje se primarno bave trgovinom stanovima, kućama i zemljištem.

Važno je spomenuti i da se neke od agencija bave kupovinom i prodajom vlastitih nekretnina što ne predstavlja isključivo prihod od posredovanja u prometu nekretninama pa donekle iskrivljuje sliku o njihovu poretku. Također, nismo analizirali poslovanje tvrtki kćeri banaka koje se bave posredovanjem kako npr. PBZ Nekretnine, ZANE, ili Erste nekretnine, a koje imaju važan udio tržišta i ostvaruju osjetno veće prihode.

Na vrhu je riječka Dogma nekretnine, a koja je lani imala 18,1 milijun kuna prihoda i 2,9 milijuna kuna zarade. U odnosu na 2017. Riječanima je prihod narastao za respektabilnih 17,5 posto.

Vlasnici Dogme su Branko Papeš i Aida Shalabi Ljubičić, supruga našeg bivšeg teniskog asa Ivana Ljubičića.

Papeš se trgovinom nekretninama bavi više od 20 godina, a Ljubičići su ušli u taj biznis krajem 2011., kada je, prema podacima iz Sudskog registra, Aida Shalabi Ljubičić postala suvlasnica agencije. Njezin suprug je okončao plodonosnu sportsku karijeru u proljeće 2012. te je dio zarađenog novca odlučio uložiti u nekretnine.

Dogma se na svojim internetskim stranicama hvali vlastitim projektom Trsat. Riječ je o investiciji većoj od četiri milijuna eura. Taj su novac Papeš i Shalabi Ljubičić 2013. uložili u izgradnju dviju luksuznih stambenih zgrada na Trsatu s 22 stana. Sve su stanove prodali, a cijena im je iznosila od 2400 do 2700 eura po kvadratu.

Na drugom mjestu najvećih agencija za poslovanje nekretninama, gledano prema ukupnim lanjskim prihodima, zagrebačka je Opereta, čiji je vlasnik Boro Vujović.

Prošlu godinu Vujovićeva firma je završila s rekordnih 14,07 milijuna kuna prihoda (+46,4 posto) i dobiti od 2,3 milijuna kuna. Nedavno je tportal s Vujovićem imao opširan intervju, u kojem je on govorio o svom poslovnom putu.

>>'Ne potječem iz Indije, ja sam fetivi Purger iz Travnog. U životu me samo jednom vodila pohlepa, a tad sam izgubio veliki novac…'<<

S 13 milijuna kuna prihoda treće mjesto drži riječka agencija RE/MAX Centar nekretnina u vlasništvu tvrtke Habitator nekretnine na čijem su čelu Neven Tarle i Neven Zaharija. Zarada im je lani iznosila 1,3 milijuna kuna.

RE/MAX je globalna nekretninska tvrtka koja u Hrvatskoj objedinjuje čak 23 franšizne agencije. Njihov ukupni prihod je lani iznosio 20,5 milijuna kuna.

Četvrtu poziciju među najvećima drži agencija Eurovilla iz Zagreba, a koju vode braća Ivan Sergio i Armando Serdarušić. U biznis su krenuli 2002., a u zadnjih četiri godine promet im konstantno raste, kao uostalom i većini njihove konkurencije.

  • +8
Boro Vujović Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Eurovilla je lani iskazala 3,3 milijuna kuna prihoda (+43,4 posto) i 1,1 milijun kuna dobiti.

Riječki Millennium u vlasništvu Gorana Tasića i Željka Kalinčevića nalazi se na petom mjestu s 3,1 milijun kuna prihoda (+6,8 posto) i 113.900 kuna dobiti. Agencija je krenula s radom 2003. i specijalizirana je za riječko i kvarnersko područje.

Na šestom mjestu je splitska Broker grupa osnovana 1993., a njezini vlasnici su bračni par Meri i Ivica Vulić. Lani su imali 2,9 milijuna kuna prihoda (+31,8) i 540.700 kuna zarade. Njihov sin Dino Vulić prošle godine je osnovao zasebnu agenciju Broker koja se s 1,9 milijuna kuna prihoda nalazi u donjem dijelu ljestvice.

Sedmu poziciju drži još jedna agencija iz sustava RE/MAX, Unitas nekretnine s prihodom od 2,74 milijuna kuna.

Na osmom mjestu su Biliškov nekretnine. Krenuli su s poslom 1993., a osnivačica Jasminka Biliškov i danas je vlasnica agencije. Njezin suprug Marin i kći Marina vode se kao članovi uprave. Biliškovi su 2018. imali 2,6 milijuna kuna prihoda (+53 posto) i 693.000 kuna dobiti.

Donji dio ljetvice vodećih agencija drže riječki Lider nekretnine s 2,1 milijun kuna u vlasništvu Sandre Suran i Slavice Ladović, slijedi RE/MAX Plus tvrtka Mantika s prihodom od 1,94 milijuna kuna, zatim već spomenuti Broker Dine Vulića, a naš popis zatvaraju Orbit Nekretnine iz Zagreba s 1,2 milijuna kuna prihoda, čija je vlasnica Dajana Furgala Šupe.

  • +6
Novogradnja, stanovi Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

franšizni sustav

RE/MAX je lani s 20,5 milijuna kuna prihoda bio broj jedan u Hrvatskoj

Tvrtka Unitas nekretnine d.o.o. vlasnik je master franšize RE/MAX u Hrvatskoj koja objedinjuje u sustav 23 franšizne agencije za posredovanje u prometu nekretninama koje na tržištu djeluju isključivo pod jednim brandom RE/MAX i zajedno predstavljaju agenciju RE/MAX u Hrvatskoj čiji ukupni prihod za 2018 godinu iznosi 20,5 milijuna kuna.  Primjerice, riječka agencija RE/MAX Centar nekretnina u vlasništvu tvrtke Habitator nekretnine d.o.o. Rijeka, koja je dio RE/MAXa u Hrvatskoj, samostalno je ostvarila 13 milijuna kuna prihoda u 2018 godini, agencija RE/MAX Commercial tvrtka Unitas nekretnine d.o.o. ostvarila je prihod od 2,74 milijuna kuna, agencija RE/MAX Plus tvrtka Mantika d.o.o. prihod 1,94 milijuna kuna, RE/MAX Domani tvrtka Domani d.o.o. prihod 369.000 kuna, agencija RE/MAX Proffesionals tvrtka Turguide d.o.o. prihod 593.000 kuna, agencija RE/MAX Exclusive tvrtka Čiovo nekretnine d.o.o. prihod 294.000 kuna, agencija RE/MAX Elite tvrtka Elite prihod 217.000 kuna, agencija RE/MAX Complete tvrtka Valentinus d.o.o prihod 784.000 kuna, agencija RE/MAX Addo tvrtka Addo d.o.o. prihod 660.000 kuna što zbirno sačinjava iznos od 20.5 milijuna prihoda RE/MAXa u Hrvatskoj za 2018 godinu.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da je RE/MAX s više od 150 agenata i 23 agencije u sustavu i gotovo 10.000 nekretnina u ponudi, jedina agencija koja ima nacionalnu pokrivenost kroz 17 gradova u Hrvatskoj što je također relevantan podatak za kreiranje slike o tome tko je tko na tržištu nekretnina u Hrvatskoj te ta činjenica dodatno ide u prilog tome da RE/MAX zauzima prvo mjesto u poretku agencija.