Njemačka, Bih, sad

Čak 12 posto potencijalnih kupaca nekretnina u Hrvatskoj dolazi iz inozemstva, stanovi u Zagrebu nikad skuplji

07.03.2019 u 15:14

Bionic
Reading

Prema istraživanju provedenom na uzorku od 155.000 nekretnina, njihova je cijena u godinu dana porasla za oko sedam posto. Prosječne tražene cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od preko devet posto, dok su kuće skuplje za oko šest posto. Usporede li se trenutne tražene cijene stanova s onima iz pretprošle godine, vidljiv je rast za gotovo 14 posto, dok su cijene kuća rasle za gotovo osam posto

U prva dva mjeseca ove godine zabilježeno je gotovo četiri posto više posjeta Njuškalovoj kategoriji Nekretnine u odnosu na isti period lani. Zanimljivo, čak 12 posto posjeta za ovu kategoriju su posjeti iz inozemstva, a najviše iz Njemačke, BiH, Slovenije i Austrije. Raste i broj posjeta iz Sjedinjenih Američkih Država, točnije u prva dva mjeseca ove godine odande je zabilježeno 15 posto više posjeta u odnosu na isti period lani.

Cijene stanova su rasle u gotovo svim većim gradovima u odnosu na isti period lani. U Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadrata stana prešla granicu od 2000 eura i trenutno iznosi 2005 eura te je za 11 posto veća u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

Najveće prosječne tražene cijene u Zagrebu nalaze se na Tuškancu. Tamo je prosječna tražena cijena kvadrata stana 3102 eura, dok su kvadrati kuća 3130 eura. Među skupljim kvartovima u Gradu Zagrebu nalazi se i Črnomerec, gdje su prosječne tražene cijene kvadrata stanova 2393 eura, dok je prosječna tražena cijena kvadrata kuće s dvorištem 1265 eura. U razini prosjeka Grada Zagreba, što se tiče prosječnih cijena kvadrata stanova, nalaze se kvartovi Maksimir i Ravnice, u kojima su prosječne cijene 2048, odnosno 1988 eura.

U Sigetu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 1618 eura, dok je u Španskom ona 1630 eura. Istovremeno Jarun bilježi prosječnu cijenu kvadrata stana od 1831 eura, što je ispod prosjeka grada, dok kuće tamo bilježe iznadprosječne cijene u odnosu na čitav grad jer kvadrat kuće s dvorištem košta 1770 eura.

istraživanje Colliersa

Manjak novih stanova diže cijene u Zagrebu

Nekretninska agencija Colliers nedavno je objavila istraživanje u kojem navode kako je potražnja za nekretninama u Zagrebu najsnažnija u cijeloj zemlji te kako manjak novih stanova diže cijene postojećima. Velik faktor koji gura cijene stanova u nebo je i manjak stanova za najam, a svi oni koji žele živjeti u najmu ostaju kratkih rukava jer se takvi stanovi koriste za turizam ili su na tržištu kratkoročnog najma. 

'Očekujemo da će cijene nastaviti (blago) rasti u srednjem i kratkom roku, kako u Zagrebu tako i na obali, pod uvjetom da kamatne stope i ekonomski ciklus ostanu stabilni. Korekcija cijena mogla bi se dogoditi jedino ako dođe do naglog rasta ponude stanova, a jedan od najvećih projekata još treba doći na tržište', misle u Colliersu. 

Isti postotni godišnji rast cijena stanova zabilježen je i u Splitu, pa tamo trenutna prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 2841 euro. Veći postotni rast cijena stanova prisutan je u Zadru. Tamo su cijene u godinu dana rasle za oko 13 posto i u veljači je prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 2140 eura.

Prosječne tražene cijene kvadrata kuća su u gotovo svim većim gradovima daleko povoljnije od kvadrata stanova. Tako je npr. u Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata kuće za oko 35 posto povoljnija od kvadrata stana i u ovom trenutku iznosi 1312 eura. I dalje je po cijenama na uvjerljivom prvom mjestu Dubrovnik, u kojem je u veljači prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3799 eura, dok je cijena kvadrata kuće bila 4753 eura.

Najpovoljnije cijene kvadrata su na istoku Hrvatske, pa je tako u Vinkovcima prosječna tražena cijena kvadrata stana 727 eura, dok je prosječno kvadrat kuće tamo za oko 200 eura povoljniji od navedene cijene kvadrata stana.