veliko istraživanje

Stanovi su skuplji nego prije 7 godina, ali to nije ništa prema onome što nas čeka

01.08.2018 u 14:05

Bionic
Reading

Prema istraživanju internetskog oglasnika Njuškalo, provedenim na uzorku od 156.000 aktivnih oglasa nekretnina, njihove cijene u Hrvatskoj na godišnjoj razini ubrzano rastu, pa su tako više za četiri posto u odnosu na isti period prošle godine

Stanovi su, uspoređujemo li aktualne podatke s istim mjesecom prošle godine, poskupili za 6,5 posto, dok su kuće skuplje za četiri posto. No novost je to da su cijene u srpnju ove godine prestigle one iz 2011. godine, što istraživače Njuškala dovodi do zaključka da je kriza u sektoru nekretnina daleko iza nas i da nam možda predstoji pravi cjenovni bum u skoroj budućnosti.

Cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima u posljednjih godinu dana bilježe ubrzani rast. Tako u Zagrebu trenutna prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1873 eura i za devet posto je viša u odnosu na isti period prošle godine. Najveći godišnji rast cijena stanova u Hrvatskoj, kao i očekivano, zabilježen je u Dubrovniku.

Tamo prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 3643 eura i za 18 posto je viša u odnosu na prošlu godinu. Prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovniku rasla je za četiri posto na godišnjoj razini i trenutno iznosi 4684 eura.

Pogledamo li ostale gradove, zanimljiv je rast cijena stanova u Splitu za 11 posto te u Puli za gotovo 12 posto. Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu iznosi 2665 eura dok je u Puli ona 1570 eura. Osijek je i dalje jedan od gradova u kojima cijene nekretnina stagniraju, pa je tako u srpnju prosječna tražena cijena u njemu iznosila 942 eura.

Kvadrat stana u Hrvatskoj je 38 posto skuplji od kvadrata kuće. Tako je u Zagrebu kvadrat kuće bilježio rast od tek jedan posto na godišnjoj razini dok su u Osijeku i Zadru cijene ostale na razini prošlogodišnjih.

Njuškalova kategorija Nekretnine najveće je online tržište nekretnina u zemlji i, s gotovo tri milijuna posjeta, najposjećenija baza nekretnina za prodaju i najam. Interes za nekretninama u Hrvatskoj raste iz godine u godinu pa je tako u srpnju Njuškalo zabilježio rast posjeta u navedenoj kategoriji na godišnjoj razini za gotovo četiri posto.

Gledajući županije u kojima se nekretnine najviše pretražuju, Grad Zagreb je na prvom mjestu, dok se odmah iza njega nalaze Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska te Zadarska županija.

  • +9
Najljepše kuće na svijetu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia