tržište rada

Ove europske regije imaju najveću stopu zaposlenosti: Kakvo je stanje u Hrvatskoj

27.10.2023 u 20:57

Bionic
Reading

Stopa zaposlenosti u EU dosegla je povijesni maksimum od 74,6 posto u 2022., pokazuju novi podaci Eurostata. Ali koje regije stoje bolje od drugih?

Kada se pogleda europska stopa zaposlenosti na karti, lako je vidjeti podjelu između sjevernih i južnih država.

Eurostat (statistički ured Europske komisije) utvrdio je da nakon podjele zemalja na 242 osnovne regije, dvije petine područja imaju stopu zaposlenosti jednaku ili veću od 78 posto.

Ta su područja uglavnom bila koncentrirana u Češkoj, Danskoj, Njemačkoj, Estoniji, Malti, Nizozemskoj i Švedskoj.

U finskom arhipelagu Åland, Eurostat je zabilježio najveću stopu zaposlenosti od 89,7 posto, a druga najviša stopa zabilježena je u regiji poljskog glavnog grada Varšave, gdje je iznosila 85,4 posto.

Nizozemska regija Utrecht i regija glavnog grada Švedske, Stockholma, našle su se iza prva dva područja, obje sa stopom zaposlenosti od 85,1 posto.

S druge strane ljestvice, u tri regije u južnoj Italiji manje od polovice stanovništva bilo je zaposleno 2022. godine.

Ta su područja bila Sicilija (46,2 posto), Kalabrija (47 posto) i Kampanija (47,3 posto).

U nekim dijelovima Turske stopa zaposlenosti pala je čak niže nego u Italiji te ukupno iznosi 32,8 posto u gradovima Mardin, Batman, Şırnak i Siirt.

Hrvatska je podijeljena na četiri regije: Jadransku, Panonsku i Sjevernu Hrvatsku te Grad Zagreb. Najveća zaposlenost je u Sjevernoj Hrvatskoj i Gradu Zagrebu dok je najniža u Panonskoj Hrvatskoj.

  • +4
Radnici u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Rupert Oberhuser / Alamy / Alamy / Profimedia

Koliko su se promijenile stope zaposlenosti?

Eurostat je otkrio da je u devet od 10 regija zabilježeno povećanje stope zaposlenosti između 2021. i 2022.

Prvih pet područja s najvećom stopom rasta uključuju četiri grčke regije: Epir (porast od 7,7 postotnih bodova), Južni Egej (+5,8), Kreta (+5,7) i Središnja Grčka (+5,4).

Visok rast zabilježen je i na španjolskim Kanarskim otocima, s povećanjem od 5,5 postotnih bodova.

Ipak, rastuća stopa zaposlenosti nije primijećena u cijelosti, jer je manjina država zabilježila pad broja građana koji rade.

Poljska regija Opoljsko vojvodstvo zabilježila je pad od 1,5 postotnih bodova, a slijede španjolska regija Melilla (-1,3), njemačka regija Donja Frankonija (-1,2) i francuske regije Limousin (-1,0), Bretanja i Guadeloupe (obje -0,9).

Nezaposlenost opada

Uz rast zaposlenosti, najnoviji podaci iz kolovoza 2023. pokazuju da se nezaposlenost u EU smanjuje.

Dvije su brojke jasno povezane, ali na njih može utjecati i broj ljudi koji ne spadaju ni u jednu kategoriju, poput onih koji su studenti ili njegovatelji.

Stopa nezaposlenosti u EU iznosila je 5,9 posto u kolovozu 2023., što je pad sa šest posto u srpnju 2023. i sa 6,1 posto u kolovozu 2022.