rezultati ankete

Ovako su čitatelji tportala presudili porezu na nekretnine

28.08.2017 u 21:04

Bionic
Reading

Velika tportalova anketa oko poreza na nekretnine pokazala je da je čak 74,5 posto čitatelja protiv uvođenja novog poreza. U tri dana svoj je glas u anketi dalo 6633 čitatelja, od kojih je samo 23,4 posto za njegovo uvođenje. Preostalih 2,1 posto glasača ponudilo je iskren odgovor 'ne znam'

Hoće li se porez zaista uvesti ili ne, još je uvijek nepoznato. Premijer Andrej Plenković odgodio je njegovo lansiranje koje je bilo zakazano za prvi dan iduće godine. 

Iz Banskih dvora stižu sramežljive najave da će porez na nekretnine zaživjeti u proljeće iduće godine ili najkasnije 1. siječnja 2019.

Premijer Andrej Plenković prošli tjedan rekao je da je odgoda posljedica političke procjene, odnosno uzimanje vremena kako bi se vidjelo koje su posljedice tog poreza što će biti važan izvor prihoda za gradove i općine.

'Nužno je da se svi informiraju o ciljevima tog lokalnog poreza te o smislu onoga što je do sada predstavljala komunalna naknada i spomenička renta', rekao je Plenković.

  • +13
Prosvjed građana protiv poreza na nekretnine Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Može se očekivati da će nova ofenziva Banskih dvora za uvođenje poreza na nekretnine isprovocirati kontranapad njegovih protivnika. Podsjetimo, tijekom ljeta drvljem i kamenjem zasula je Vladu šarolika koalicija koju su činili Udruga Lipa Davora HuićaŽivi zid, blogeri portala Liberal.hr, bivši voditelj i DJ Hamed Bangoura te drugi.

Udruga Lipa pokrenula je peticiju protiv oporezivanja nekretnina te ju je u kratkom vremenu potpisalo više od 130 tisuća građana, a prošli tjedan održani su prosvjedi u većim hrvatskim gradovima

S druge strane stručna javnost podržava uvođenje poreza. Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta, za tportal je podrobno objasnila zašto Hrvatskoj treba porez na nekretnine. Isto razmišlja i ekonomski analitičar Damir Novotny.

Prosvjed protiv uvođenja poreza na nekretnine u Osijeku Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tomislav Silovinac