ZNAKOVIT TAJMING

Klarin tvrdi da mu se Marić osvećuje: Kritizirao porez na nekretnine, pa mu stigla inspekcija

23.08.2017 u 09:41

Bionic
Reading

Jedan od žešćih kritičara poreza na nekretnine načelnik Tisnog Ivan Klarin prije dva tjedna odlučio je pokrenuti postupak protiv Ministarstva financija zbog odgode uvođenja tog poreza. No, ovih dana u njegovu je općinu stigao proračunski nadzor

'Evo vidite kako se naš ministar financija Marić odnosi prema kritičarima svoje propale financijske politike i prema onima koji se usude na bilo koji način kritizirati njega osobno. Trebalo mu je manje od dva tjedna da nakon mojih najnovijih kritika na račun porezne reforme potpiše nalog i pošalje proračunski nadzor Ministarstva financija u Općinu Tisno', obavijestio je Klarin na svom Facebook profilu.

'Gospodine Mariću, ako mislite da ćete me s ovim zastrašiti ili smanjiti intenzitet mog prozivanja vaše promašene politike, onda se grdno varate. Ja se osobno veselim inspekciji Ministarstva financija i što se mene tiče možete ih slati svake godine da vidite kako jedna uspješna općina posluje i troši javni novac. Proračunski nadzor uvijek je dobro došao, ali ga koristiti za političke obračune s ljudima koji vas kritiziraju, činjenično je vrlo loše. Drugi puta očekujem i Vas osobno da se pridružite Vašim inspektorima', napisao je Klarin.

Podsjetimo, početkom kolovoza Klarin je Ministarstvu financija uputio prijedlog za izmjene Zakona o lokalnim porezima, tako da se novim člankom lokalnim jedinicama da mogućnost odabira hoće li uvesti porez na nekretnine ili i dalje primjenjivati postojeće odredbe koje se odnose na naplatu komunalne naknade i poreza na kuće za odmor.

No, samo par dana kasnije premijer Andrej Plenković objavio je da se od poreza na nekretnine zasad odustaje. Odmah je uslijedila i reakcija Klarina koji je protiv Ministarstva financija pokrenuo postupak i najavio da će tražiti naknadu štete.

'Iako sam od početka bio jedan od najvećih kritičara uvođenja poreza na nekretnine, Općina Tisno je prema uputama Ministarstva financija RH na vrijeme počela sa pripremama te uložila znatna financijska sredstva u nove programe, edukaciju službenika te prikupljanje podataka. Trošak koji je do sada nastao zbog političkog amaterizma i ovakvog postupanja prema jedinicama lokalne samouprave u RH od strane predsjednika Vlade RH Plenkovića i ministra financija Marića,  značajan je za proračun Općine Tisno, smatramo da je to novac poreznih obveznika koji je doslovno 'bačen u vjetar'  te za to netko mora snositi odgovornost', kazao je tada Klarin.