TPORTALOV SAVJETNIK

Zbunjuje vas upitnik za porez na nekretnine? Pročitajte ovo

23.08.2017 u 19:07

Bionic
Reading

Iako je premijer Andrej Plenković najavio odgodu uvođenja poreza na nekretnine, koji je trebao zaživjeti početkom iduće godine, gradovi i općine nastavili su slati upitnike građanima. Pitanja koja sadrže ne bi trebala predstavljati problem prilikom ispunjavanja pod uvjetom da imate dokumentaciju o nekretnini, a u suprotnom morat ćete se malo potruditi dok dođete, na primjer, do broja katastarske čestice na kojoj se nalazi vaša kuća ili vikendica

Porezna uprava samo nekoliko dana nakon što je premijer najavio odgodu novog poreza poslala je priopćenje u kojem traži od jedinica lokalne samouprave da nastave prikupljati podatke o nekretninama te ažurirati baze podataka radi naplate postojećih davanja, kao što su komunalna naknada i porez na kuće za odmor.

Većina gradova i općina poslušala je nalog poreznika te upitnici građanima i dalje stižu. Naravno, postavlja se pitanje što ako ne ispunite taj upitnik - hoćete li biti kažnjeni?

Predsjednik Udruge gradova Željko Turk, ujedno HDZ-ov gradonačelnik Zaprešića, za tportal je ranije objasnio da neće biti nikakvih kazni.  

'Stavili smo rok do 31. kolovoza u kojem građani trebaju popuniti anketne upitnike, ali nikome se neće ništa dogoditi ako to ne bude dostavljeno do tada, posebno ako se odgodi primjena zakona. Ako ne dođe do odgode, onda moramo do 31. studenog na nivou lokalne samouprave donijeti potrebne akte u gradskim vijećima. Moj savjet je da građani popune upitnike i dostave ih jer ako i dođe do odgode primjene zakona, materijal ostaje dobra podloga za sređivanje stanja i naplatu komunalne naknade', rekao je Turk.

Udruga Lipa, koja je u peticiji protiv poreza na nekretnine prikupila oko 145 tisuća potpisa, upozorila je pak da je prikupljanje podataka koji su već u posjedu javnih tijela u sukobu sa zakonom, i to s odredbama najmanje tri zakona.

Hoćete li ili ne ispuniti upitnik, ostavljamo vama da odlučite.

Sam obrazac nije kompliciran i ne biste trebali imati problema s njim ako imate dokumentaciju o kući ili vikendici. Podsjećamo da isti upitnik morate ispuniti za svaku nekretninu posebno.

Ako nemate sve vlasničke papire ili ste zagubili građevinsku dozvolu, tada ćete se morati malo pomučiti.

  • +12
Vlasnicima nekretnina preporučuje se ispunjavanje upitnika, sve ako i dođe do odgode primjene poreza na nekretnine Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Prva prepreka mogao bi biti broj katastarske čestice. Taj podatak možete najlakše naći u kupoprodajnom ugovoru. Ako ga nemate, tada do njega najbrže možete doći preko Geoportala Državne geodetske uprave

Gradovi i općine traže u upitniku i podatke o površini nekretnine. Kod to ispunjavate, uzmite u obzir dosadašnje zaduženje površine za komunalnu naknadu koja se može iščitati na uplatnici za komunalnu naknadu. Ako ne dostavite podatke o površini, koristit će se oni koje grad ili općina već imaju evidentirane.

Traži se i godina izgradnje nekretnine te podaci o njezinu stanju. Naime ubuduće će se pri izračunu porezne osnovice, za razliku od komunalne naknade, uzimati u obzir još dva koeficijenta - starost i stanje nekretnine. Na taj način kriteriji će biti bliži plaćanju prema vrijednosti nekretnine. Tako će, primjerice, u slučaju dva stana jednake veličine u istoj zoni veći porez plaćati vlasnik novijeg stana.  

Važno je da ispunite ta dva podatka jer ako to prešutite, porezna će prilikom izračuna koristiti najviši koeficijent, što znači i veći iznos poreza.

Ako ne znate godinu izgradnje kuće ili zgrade, niti imate dokument u kojem to piše, tada vam se najbolje obratiti lokalnom odjelu za graditeljstvo