BESPOVRATNE POTPORE

Osječani razgrabili poticaje za samozapošljavanje, a poduzetnički duh raste i u drugim gradovima

12.07.2019 u 20:30

Bionic
Reading

Od uvođenja državnih poticaja za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ovaj vid zapošljavanja iz godine u godinu sve je popularniji. O tome svjedoče podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prema kojima je u prva četiri mjeseca ove godine potpore za samozapošljavanje iskoristilo 1886 korisnika, čak 300 više nego prošle godine

Promatrano u iznosima, ukupna sredstva isplaćena korisnicima ovih potpora u tri su godine narasla za gotovo sedam puta, s 56 milijuna 2016. na gotovo 350 milijuna kuna, koliko je isplaćeno prošle godine.

U protekle tri godine značajno su rasla prava na visinu poticajnih sredstava. U 2017. porasla su s 35.000 na 55.000 kuna, a sada se može dobiti i do 70.000 kuna u slučaju da se kombiniraju sa stručnim osposobljavanjem za rad.

Ako se udruže dvije osobe u otvaranje obrta ili slobodne profesije, onda iznos poticaja raste do 110.000 kuna. Za udruživanje pak u trgovačko društvo do četiri osobe poticaji iznose do 220.000 kuna, a pri udruživanju u zadruge, za pet osoba, poticaji iznose 275.000 kuna.

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore i analize koju je napravio portal Gradonačelnik.hr, u proteklih godinu dana otvoreno je 5219 novih obrta, dvostruko više nego u godini prije toga, kada ih je otvoreno 2381. Na kraju travnja ove godine bilo je aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586.

Količina dodijeljenih potpora nastavila je snažno rasti i u ovoj godini. Dodaju li se tome i potpore koje provode jedinice lokalne samouprave, brojka o većem broju samozaposlenih nije iznenađenje.

Najveći skok samozapošljavanja u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani bilježe Rijeka i Vinkovci sa stopama rasta iznad 100 posto. Izrazito visokim stopama rasta (iznad 50 posto) mogu se pohvaliti i Čakovec, Požega, Split, Pula i Krapina. Zanimljivo je da su među deset gradova s najvećim rastom poticaja za samozapošljavanje čak četiri iz Slavonije.

Da je poduzetnički duh u Slavoniji na visokoj razini, potvrđuju i podaci za duže razdoblje (od 2016.), prema kojima je na vodećem mjestu po rastu potpora Osijek, čijim građanima je HZZ samo u 2018. isplatio 41,8 milijuna kuna poticaja za samozapošljavanje, dok je, primjerice, u znatno većem Zagrebu isplaćeno 110 milijuna kuna. U Osijeku su potpore HZZ-a ponajviše korištene za samozapošljavanje u IT sektoru, uslužnim djelatnostima (posebice ugostiteljstvu) te građevinarstvu. Osim ovih potpora, Grad Osijek dodatno potiče mlade poduzetnike, a ove godine je za tu namjenu osigurao sedam milijuna kuna.

  • +9
Sredstva koja država osigurava za samozapošljavanje pokrivaju glavninu troškova poslovanja u prvoj godini rada Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

I u Rijeci su državne potpore pojačane gradskima pa novopečeni poduzetnici mogu ostvariti nepovratne potpore za početne troškove ulaganja, uvođenje certifikata, izgradnju brenda, uvođenje IT sustava u poslovanje, implementaciju industrijskog dizajna i sl.

Najveće povećanje broja zaposlenih u posljednje dvije godine zabilježeno je u sektorima smještaja te pripreme i usluživanja hrane, umjetnosti, zabave i rekreacije, financijske djelatnosti te u sektoru informacija i komunikacija.

Osim Rijeke, u južnoj Hrvatskoj najveći pomaci u samozapošljavanju osjete se u Splitu i Puli. Split već devetu godinu kontinuirano objavljuje natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava malim poduzetnicima za nabavu opreme, edukaciju, uređenje poslovnog prostora, certificiranje i sl.

Uz postojeće poticaje HZZ-a za samozapošljavanje, Split je lani osigurao dodatna sredstva za poduzetnike početnike nagrađivanjem najboljih inovativnih poduzetničkih ideja.

Ove godine grad je uveo mjeru za poticanje zapošljavanja na području stare gradske jezgre u kojoj posluje više od 400 mikro i malih poduzetnika. Ukupno je osigurano dva milijuna kuna, a iznos potpore je 30.000 kuna po zaposlenoj osobi za pokriće troškova bruto plaće.

U Puli se mogu pohvaliti time da su kombiniranjem državnih i gradskih mjera za poticanje poduzetništva srezali stopu nezaposlenosti na 2,5 posto.

Kroz ukupno devet mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva, Grad Pula dodjeljuje potpore za razvoj poduzetništva pod nazivom 'Potpore Pula', a pulskim poduzetnicima na raspolaganju je milijun kuna bespovratnih potpora. Ovim paketom mjera želi se olakšati početak poslovanja novim poduzetnicima, dodatno potaknuti zapošljavanje radne snage, povećati konkurentnost na tržištu, pomoći u realizaciji inovativnih ideja s ciljem generiranja kvalitetnog rasta i razvoja, potaknuti vrijedne poduzetnike na korištenje sredstava iz fondova EU-a te ojačati njihovu poziciju na inozemnom tržištu.

Naglasak potpora usmjeren je i na područje djelatnosti prerađivačke industrije, dok je uvedena i nova mjera potpore za IT sektor. Također, za zapošljavanje i samozapošljavanje ove godine dodjeljuju se i potpore u iznosu od 20.000 kuna za zapošljavanje osoba koje su završile srednjoškolsko obrazovanje po posebnom programu, a za zapošljavanje osoba s invaliditetom potpore od 5000 do 10.000 kuna.