šefica ugostitelja

'Osim korone, guše nas porezi. Hrvatski kafići plaćaju najveću stopu na planetu! Tražit ćemo promjene od Marića'

12.07.2021 u 11:07

Bionic
Reading

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) s partnerskim udrugama i predstavnicima povezanih djelatnosti organizira izvanredni sastanak zbog 'ozbiljnosti situacije u sektoru ugostiteljstva, neizvjesne budućnosti sektora i izostanka neizmjerno potrebnih dugoročnih reformi', istaknuli su u priopćenju

Konferencija za medije na kojoj će iznijeti detalje sastanak održat će se u utorak. Jelana Tabak, predsjednica NUU-a, otkrila je za tportal koje će biti glavne teme.

'Prva tema će biti covid potpore za koje smatramo da se trebaju koristiti do kraja pandemije. Moramo izbjeći zatvaranje u jesen i na zimu što bi nas bilo pogubno. Druga važna tema je preveliko porezno opterećenje na caffe barove. Kafići koji rade isključivo s pićima imaju PDV 25 posto, plus tri posto poreza na potrošnju. To je najveća stop na planeti! Imamo neka rješenja koja ćemo ponuditi Ministarstvu financija. Traži ćemo mini reformu. Uz to, još jedna tema će biti manjak radne snage koja je teško pogodila ugostiteljstvo uslijed trajanja epidemioloških mjera', rekla je Tabak.

U samom priopćenju NUU-a ističe se kako sektor turizma i ugostiteljstva predstavlja 21 posto svih poduzeća u Hrvatskoj, a djelatnost pripreme i posluživanja hrane i pića je osnovna djelatnost dvije trećine tih poduzeća s ukupnim dijelom sektorske zaposlenosti od 51.4 posto.

  • +12
Splitski kafići Izvor: tportal.hr/Damir Petranović / Autor: tportal.hr/Damir Petranović

'Poslovanje u sektoru je do početka pandemije bilo na rubu profitabilnosti, a koronakriza je bitno potencirala sve postojeće probleme i cjelokupan sektor dovela pred sam krah i nadolazeći val covid-stečajeva. Vlada je reagirala na krizu nizom vatrogasnih mjera izbjegavajući pritom donošenje ozbiljnih dugoročnih mjera po uzoru na druge zemlje Mediterana, Europe i svijeta kako bi omogućila ključan korak od preživljavanja ka oživljavanju sektora ugostiteljstva i turizma. Nizom manjkavih i diskriminatornih odluka o epidemiološkim okvirima u poslovanju na prvu crtu obrane od koronavirusa je nepravedno smjestila barove čije poslovanje, osim trenutnih ograničenja karakterizira i apsolutno najviše porezno opterećenje poslovanja u Europskoj uniji', poručili su iz Udruge.

Sastanku će, uz Nacionalnu udrugu ugostitelja kao domaćina, nazočiti i predstavnici Sindikata turizma i usluga Hrvatske, Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge Glas poduzetnika, Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, Udruženja ugostiteljskih djelatnosti Hrvatske gospodarske komore, Udruženja ugostitelja Zagreb, Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave Hrvatske udruge poslodavaca, Udruge Vinistra, Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore, Grupacije malih nezavisnih pivovara Udruge Glas poduzetnika i Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca.