ZBOG NERADNE NEDJELJE

Osam trgovačkih lanaca podnijelo tužbu Ustavnom sudu

17.02.2009 u 15:58

Bionic
Reading

Osam trgovačkih lanaca zbog zabrane rada nedjeljom, odnosno odredbi Zakona o trgovini, podnijelo je tužbu Ustavnom sudu

U tužbi se navode pravo na rad i zaradu, diskriminacija među trgovcima i spolna diskriminacija.

Prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti odredbi Zakona o trgovini podnijeli su: Euro structor (upravitelj trgovačkog centra Avenue Mall), Fliba (upravitelj trgovačkog lanca Emmezeta), Flio (vlasnik trgovačkog centra Mandi), Gradski centar (vlasnik trgovačkog centra City Center One), Hipermarketi COOP (vlasnik trgovačkog lanca Ipercoop), Magma, Tower centar Rijeka te Zelina centar (upravitelj trgovačkog centra Outlet Center Sveta Helena).

Prema njihovom mišljenju, novi Zakon suprotan je Ustavu RH jer se njime diskriminiraju trgovci kojima je zabranjen rad u odnosu na poduzetnike iz drugih djelatnosti te u odnosu na trgovce kojima je dopušten rad.

U osam trgovačkih lanaca smatraju da odredbe Zakona vrijeđaju legitimna očekivanja osoba koje su uložile stotine milijuna eura u izgradnju trgovačkih centara i supermarketa.

U priopćenju koje potpisuje Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete, upozorava da su Zakonom o trgovini povrijeđena i načela prava na rad i zaradu budući da radnik koji radi nedjeljom sukladno Kolektivnom ugovoru ima pravo na uvećanje plaće od 35 posto.

'Sva navedena ograničenja ustavnih sloboda učinjena su bez da je za to postojao jasno utvrđen legitimni cilj te suprotno načelu razmjernosti', zaključuju u priopćenju.