poremećaji na tržištu

Obistinjuje se crni scenarij Gradske plinare Zagreb, ugasila se još dva opskrbljivača

07.09.2022 u 11:35

Bionic
Reading

Još dva opskrbljivača plinom povlače se i svoje korisnike obavještavaju da nisu više u mogućnosti nastaviti s opskrbom plinom, te ih upućuju na Gradsku plinaru Zagreb Opskrba (GPZO), koja je na njihovu području opskrbljivač u obvezi javne usluge

Riječ je o križevačkom Radnik-plinu te Plinu Vrbovec, koji zbog poremećaja cijena na tržištu ne mogu nastaviti s opskrbom krajnjih kupaca jer bi, kako su ih izvijestili proteklih dana, u današnjim tržišnim uvjetima morali povećati prodajnu cijenu preko deset puta, piše Poslovni dnevnik.

Stoga su svoje korisnike iz redova kućanstava usmjerili na GPZO, koji im na tom području može osigurati isporuku plina po reguliranoj cijeni, dok pravne osobe plin mogu nabavljati od drugih opskrbljivača na tržištu.

Nedavno je GPZO upozorio na mogući problem zbog neočekivanog priljeva velikog broja kućanstava od drugih opskrbljivača, koji bi mu mogao prouzročiti enorman gubitak od 100 milijuna eura.

GPZO ima oko 350.000 postojećih korisnika, za koje je na vrijeme osigurao plin, no zbog problema lokalnih opskrbljivača, očekuju moguć dolazak i do 50.000 novih korisnika, za koje će plin morati naknadno nabaviti na tržištu i prodavati im po reguliranim cijenama.