cijene rastu

OECD objavio vrlo neugodnu prognozu o inflaciji: 'Kreatori politike trebali bi bez odlaganja pratiti ova kretanja'

21.09.2021 u 12:55

Bionic
Reading

Inflacija je stvarnost i ostat će tako još neko vrijeme, upozoravaju iz OECD-a

Rast cijena nastavit će se u sljedeće dvije godine, prema revidiranoj projekciji OECD-a, te će poskupljenja 2021. i 2022. godine biti znatno veća nego što je ranije predviđano za većinu zemalja G20.

Laurence Boone, glavni ekonomist OECD-a, rekao je da će upravljanje inflacijom biti 'vrlo težak čin uravnoteženja' za kreatore politike.

>>> Ovdje pročitajte sve o velikoj promjeni navika kupaca koji opet žele u šoping centre, no u njima ih nema tko uslužiti i imaju sve manje robe za kupnju

Objavljujući uglavnom optimistične projekcije rasta za napredna gospodarstva, klub nacija sa sjedištem u Parizu predvidio je da će aktivnosti doseći razine predviđene prije pandemije do kraja 2022. godine.

'Brzina oporavka povećala je inflatorne pritiske, brzo gurnuvši cijene tamo gdje smo očekivali da će biti prije pandemije', navodi OECD u svojim izgledima.

'Kreatori politike u naprednim gospodarstvima trebali bi bez odlaganja pratiti ova kretanja', ističu.

OECD predviđa da bi prosječna stopa inflacije u vodećim gospodarstvima G20 dosegla 4,5 posto u četvrtom tromjesečju godine, pri čemu je 1,5 postotnih bodova te brojke uzrokovano učincima viših troškova dostave i cijena robe.

Kontejnerski brodovi čekaju ispred luke u Los Angelesu Izvor: Društvene mreže / Autor: AIRBOYD

Od svojih posljednjih prognoza u lipnju, OECD je revidirao predviđanja inflacije za 2021. i 2022. za više od 0,3 postotna boda za većinu zemalja. Američka prognoza inflacije 2021. porasla je s 2,9 posto u lipnju na 3,6 posto. Za Veliku Britaniju ekvivalentne brojke bile su 1,3 posto u lipnju i 2,3 posto ovog mjeseca.

Za 2022. prognoze inflacije također su naglo porasle od lipnja. U Francuskoj i Njemačkoj prognoza je porasla s 0,8, odnosno 1,6 posto na 1,4 i 2,6 posto.

  • +16
Pretpandemijska šoping groznica poput one na Crni petak u SAD-u nije na vidiku Izvor: Reuters / Autor: ANDREW KELLY

OECD je rekao da je najhitniji zadatak obavijestiti javnost da rastuća inflacija ima mnoge privremene značajke i da se uglavnom odnosi na prilagođavanje cijena razinama koje su se uvijek očekivale nakon privremenih padova tijekom pandemije.

Boone kaže da će se uska grla u opskrbi ublažiti povećanjem stope cijepljenja protiv koronavirusa, osobito u gospodarstvima u razvoju. S velikom vladinom podrškom, koja se odnosi na borbu s pandemijom u prošlosti, malo je vjerojatno da će potražnja izmaći kontroli.