KRAH AKCIJSKE PRODAJE

Od 3000 ponuđenih stanova, banke prodale samo 270

nekretnine, kuća, stan, gradnja

nekretnine, kuća, stan, gradnja

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Od tri tisuće stanova za koje su proljetos banke ponudile akcijske stambene kredite, zasad ih je prodano najmanje 270. Na prvu loptu, budući da je kupljeno samo devet posto ponuđenih nekretnina, moglo bi se zaključiti da je propao pokušaj bankara da privuku kupce stanova onih građevinara koje su financirali

Tom dojmu pridonosi i činjenica da su samo dvije od pet banaka odgovorile na upit novinara Slobodne Dalmacije o broju ponuđenih i prodanih stanova. No, u Raiffeisenbank (RBA), prvoj banci što je startala s tom ponudom u suradnji s 31 stanograditeljem koje financira, akciju ocjenjuju uspješnom. Kako i ne bi kada su prodali najviše stanova: od ožujka do polovice listopada od njih 672 prodali su 186, a pet stanograditelja uspjelo je potpuno zatvoriti obveze prema toj banci i započeti novi ciklus građevinskih projekata. U RBA očekuju da će do kraja akcije, koja završava 31. listopada, broj prodanih stanova premašiti 200.

Spremnost da odgovore na novinarska pitanja o broju ponuđenih i prodanih stanova pokazali su još samo u Erste & Steiermärksiche Bank. S akcijskom ponudom otvorenom do kraja godine počeli su krajem travnja ponudivši više od 700 stanova, a dosad su prodali njih 84, dok ih je nekoliko rezervirano.

Vele da im je osnovni cilj bio približiti kupce nekretnina svojim klijentima građevinarima, jer su njihove analize pokazale da još uvijek postoji interes za kupnju stanova, na temelju čega zaključuju da je ovo idealno vrijeme za kupnju nekretnina.

I Hypo Alpe-Adria-Bank je s tvrtkama čiju je stanogradnju kreditirala početkom travnja pokrenula akciju, ponudivši do kraja godine oko 700 stanova na području cijele Hrvatske.

Navode da zanimanje građana ovisi o lokaciji i da je najveće u većim gradovima, ali ne daju ni slovca o broju prodanih stanova. Još su suzdržaniji u Hrvatskoj poštanskoj banci. Kad je ta banka u lipnju, s građevinskim tvrtkama i fizičkim osobama koje je kreditirala u izgradnji nekretnina, kretala u akcijsku ponudu, objavili su da do kraja godine nude više od tisuću stanova.

Pet mjeseci poslije uopće ne odgovaraju na pitanje koliko stanova nude, a o prodaji vele da bilježe interes, da nisu ostvarili očekivane rezultate te da vjeruju u porast broja prodanih stanova u idućem razdoblju akcije...

Još su tajnovitiji u najvećoj domaćoj banci, Zagrebačkoj, u kojoj uopće nisu odgovorili na pitanja, a na svojim su internetskim stranicama oglasili da i oni nude povoljnije kreditiranje kupnje stanova kod svojih partnera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi