NA POTEZU VJEROVNICI

Objavljen Čermakov plan za spas Diokija

29.05.2013 u 12:35

Bionic
Reading

Dioki grupa objavila je na Zagrebačkoj burzi izmijenjen plan restrukturiranja koji predviđa povezivanje sa strateškim partnerom Crodux plinom. Prema planu, tvrtka generala Ivana Čermaka obvezuje se na isporuku sirovina potrebnih za proizvodnju polistirena, a Dioki grupa na preradu. Ako vjerovnici prihvate otpis kamata i dijela glavnice duga, Crodux će osigurati obrtna sredstva u iznosu od 27 milijuna kuna i odmah pokrenuti proizvodnju

Plan financijskog restrukturiranja, kako se navodi, usklađen je s prijedlogom strateškog investitora Crodux plina 'u onoj mjeri u kojoj je to bilo moguće s obzirom na zakonske odredbe koje uređuju postupak predstečajne nagodbe'.

Strateški partner upoznat je s tehnološkim i komercijalnim potencijalima proizvodnih pogona te se obvezao odmah poslije dogovora vjerovnika u ovom postupku pokrenuti proizvodnju, a pritom se obvezao osigurati obrtna sredstva za pokretanje i nastavak proizvodnje. Ukupan iznos obrtnih sredstava za Dioki i Dinu iznosio bi 27 milijuna eura - 15 milijuna za Dinu, 10 milijuna za Dioki te dva milijuna eura za troškove pokretanja proizvodnje za oba društva, navodi se u planu.

Planom financijskog restrukturiranja predviđen je otpis svih redovnih i zateznih kamata, kao i ostalih troškova i naknada vezanih uz naplatu potraživanja vjerovnika. Tako bi ukupna razina obaveza bila smanjena za 176,4 milijuna kuna.

Predviđen je i otpis duga, odnosno smanjenje glavnice potraživanja vjerovnika, a riječ je o ukupno 359,4 milijuna kuna.

Predlaže se i prodaja imovine koja nije potrebna za obavljanje redovnog poslovanja. Dio te imovine čine udjeli u društvu Ćuf d.o.o. Omišalj, vlasništvo povezanih društava Dina-Petrokemija i Adriaoil.

Ćuf d.o.o. je vlasnik zemljišta u Omišlju predviđenog za izgradnju LNG terminala, a kako se radi o nekretnini bitnoj za ostvarenje strateških interesa Republike Hrvatske, Vlada je početkom kolovoza prošle godine zadužila ministarstva gospodarstva i financija da pristupe pripremi transakcije kupoprodaje društva Ćuf d.o.o. Hrvatskoj elektroprivredi, podsjeća se u planu.

Ideja je da se tom kupoprodajom namiri dug Dioki grupe Hypo grupi kao založnom vjerovniku od 23,5 milijuna, kao i radničkih potraživanja društava Dina-Petrokemija i Dioki. Ukupna potraživanja radnika s danom 14. ožujka su, kako se navodi, iznosila 61,5 milijuna kuna.

Planom je predviđena i konverzija cjelokupne glavnice potraživanja HEP grupe i Zagrebačke banke, u ukupnom iznosu od 153,67 milijuna kuna, u kapital.

Predlaže se i odgoda dospjelosti obaveza u ukupnom iznosu od 138,1 milijun kuna, kao i niz drugih mjera.

Plan operativnog restrukturiranja predviđa nastavak poslovanja postrojenja za proizvodnju polistirena te postrojenja za proizvodnju ekspandirajućeg polistirena na zagrebačkom Žitnjaku.

Plan predviđa da u ovoj godini zaposlenih bude 118 (63 proizvodnih, 55 neproizvodnih), a u idućoj 132.


U izmijenjenom se planu najavljuje i da bi u procesu restrukturiranja glavna skupština trebala donijeti odluke najprije o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala (smanjenjem nominalne vrijednosti dionice s 240 na 100 kuna po dionici), s 970,1 milijun kuna na 404,2 milijuna kuna, a nakon toga o povećanju temeljnog kapitala pretvaranjem tražbina vjerovnika u temeljni kapital u ukupnoj vrijednosti 153,67 milijuna kuna, nakon čega bi temeljni kapital iznosio 557,9 milijuna kuna.

Prihvate li vjerovnici predloženi plan, nakon provedbe financijskog restrukturiranja promijenila bi se i vlasnička struktura Diokija te bi, prema podacima koji se iznose, većinski vlasnik postao Crodux plin koji bi imao udio od 55 posto, 17,45 posto dionica imali bi mali dioničari, a s dokapitalizacijom bi u vlasničku strukturu ušli i HEP grupa s udjelom od 15,35 posto te Zagrebačka banka s 12,20 posto.