WALL STREET DOBIO PO PRSTIMA

Obama stao na kraj sramotnim bonusima

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2009 09:11
  • Objavljeno 05.02.2009 u 09:11
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je isplate bonusa u bankama koje primaju državnu novčanu pomoć nazvao sramotnima, objavivši zajedno s ministrom financija Timothyjem Geithnerom vladine mjere koje buduća primanja najviših dužnosnika financijskih tvrtki što primaju tu pomoć ograničavaju na 500.000 dolara na godinu.

"Da bismo obnovili naš novčarski sustav, moramo obnoviti povjerenje. A kako bismo obnovili povjerenje, moramo spriječiti da se novcem poreznih obveznika dotiraju neumjerene naknade na Wall Streetu", rekao je Obama u Bijeloj kući predstavljajući nova pravila za tvrtke koje traže izvanrednu pomoć ministarstva financija.

Geithner je rekao da se gospodarska kriza pogoršala gubitkom povjerenja u prosudbe poslovnih čelnika. "Snažan je osjećaj diljem zemlje da oni koji nisu krivi za krizu podnose veći teret od onih koji jesu", rekao je Geithner najavivši da će idući tjedan predstaviti sveobuhvatan program za oporavak novčarskog sustava.

Obama je također pozvao Kongres da dovrši zakon o gospodarskim poticajima, rekavši kako će odgađanje "pretvoriti krizu u katastrofu i uzrokovati dugotrajniju recesiju".

Reagiravši na ogorčenost javnosti zbog 18,4 milijarde dolara bonusa isplaćenih bankarima koji su primili vladinu pomoć te poteze poput narudžbe poslovnog zrakoplova banke Citigroup i organiziranja odmora za vodeće menadžere banke Wells Fargo u kasinima u Las Vegasu, administracija je propisala uvjete da troškovi budu transparentni i da se ograniče isplate otpremnina članovima Uprava.

Dok im plaće budu ograničene, vodeći menadžeri moći će primati naknade u ograničenim dionicama, koje će moći prodati tek kad državi vrate posuđen novac s kamatama, ali i to uz odobrenje dioničara. Tvrtke će također morati donijeti odredbu po kojoj je moguće tražiti povrat bonusa ili poticaja od 25 vodećih menadžera, ako se utvrdi da su sudjelovali u nekoj prijevari.

Ogorčenost američke javnosti raste od listopada kad je Kongres odobrio plan oporavka novčarskog sustava od 700 milijarda dolara, poznat kao program TARP. Zastupnici su prigovarali da je prva polovica te svote utrošena uz vrlo ograničen uvid javnosti i uz dvojbene učinke u rješavanju financijske i kreditne krize.

Izvješće revizije države New York da je za prošlu godinu na Wall Streetu isplaćeno 18,4 milijarde dolara bonusa menadžerima i drugim zaposlenicima, dok SAD tone sve dublje u recesiju, posve je razbjesnilo Amerikance.

Demokratska senatorica Claire McCaskill, koja je prošli tjedan bankare koji su za izazivanje krize nagrađeni bonusima nazvala idiotima, predložila je da se godišnja primanja na Wall Streetu ograniče na 400.000 dolara, što je plaća predsjednika SAD-a.

McCaskill je ocijenila kako je Obamin plan u skladu s nastojanjima da se promijeni "arogantna, pohlepna kultura koja je prva i stvorila tu zbrku".

Po procjenama utemeljenima na njihovim izvješćima, pet vodećih investicijskih banaka na Wall Streetu do izbijanja krize - Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers i Bear Stearns - nagradili su svoje zaposlenike s oko 145 milijardi dolara u bonusima između 2003. i 2007. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi