ZBOGOM KAJMANSKIM OTOCIMA?

Obama protiv poreznih utočišta

07.05.2009 u 09:01

Bionic
Reading

Posljednja inicijativa američkog predsjednika Baracka Obame o izmjenama poreznog zakona koje bi mogle stupiti na snagu 2011. godine pogodit će najpoznatije simbole američkoga gospodarstva, poput Coca-Cole, General Electrica ili informatičkih divova Intela, Oraclea i Seagatea

Obama i ministar financija Geithner objavili su prije dva dana inicijativu za izmjene poreznog zakona koji stimulira inozemna ulaganja američkih kompanija kroz porezne olakšice. Ako Obamin prijedlog prihvati Kongres, prva velika Obamina bitka nad krupnim kapitalom bit će dobivena, piše Poslovni dnevnik.

Sadašnja zakonodavna rješenja propisuju da američke kompanije nisu obvezne platiti razliku poreza na dohodak ako taj novac opet reinvestiraju u državi u kojoj posluju. No tvrtke zloupotrebljavaju tu mogućnost otvaravši svoje inozemne podružnice u egzotičnim poreznim rajevima poput karipskoga Kajmanskog otočja.

Na konkretnom primjeru tvrtke Seagate, vodećega svjetskog proizvođača računalnih tvrdih diskova, to znači da tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji u poreznoj prijavi navodi adresu u Georgtownu, prijestolnici Kajmanskog otočja. Seagate plaća samo 5 posto poreza na prihod, kolika je stopa na Kajmanskom otočju i ne doplaćuje još 30 posto razlike jer je u SAD-u stopa poreza na dohodak 35 posto.

Seagate nije usamljen primjer jer takvih kompanija ima na desetke tisuća. Na čudnovatu sklonost američkih kompanija da ulažu na Kajmanskim otocima predsjednik Obama upozoravao je još tijekom svoje predizborne kampanje rekavši da je 'poslovno sjedište više od 12.000 kompanija na Kajmanskim otocima ili najveća zgrada na svijetu ili najveća porezna prevara'. O razmjerima te pojave dovoljno govori činjenica kako najmanje 10 kompanija od njih 30 iz sastava Dow Jones posluje na Kajmanskom otočju.

Prema procjenama američke administracije, izmjena poreznog zakona donijela bi dvije pozitivne stvari. S jedne strane proračunski prihodi porasli bi u sljedećih deset godina za 210 milijardi dolara, a s druge američke bi tvrtke otvarale nova radna mjesta u SAD-u.

Prema pisanju medija, najveće korporacije već su uputile pismo Kongersu u kojem traže odbacivanje Obamina prijedloga.