kinezi mahnito štancaju

Novi trend: Solarni paneli toliko su pojeftinili da neki njima ograđuju svoje kuće

04.04.2024 u 19:56

Bionic
Reading

Solarni paneli su zbog masovne proizvodnje u Kini postali toliko jeftini da su ih ljudi u Njemačkoj i Nizozemskoj sad počeli postavljati i na ograde...

Kina proizvodi toliko solarnih panela da je zasićenost na strani ponude rezultirala padom cijena u cijelom svijetu. Čak 80 posto solarnih panela na svijetu proizvodi se u Kini, a sad im je toliko pala cijena da su Nijemci i Nizozemci počeli oblagati vrtne ograde njima, izvijestio je u utorak Financial Times.

Solarni paneli obično se postavljaju na krovove, gdje mogu uhvatiti najviše Sunčeve svjetlosti. Unatoč tome što solari na ogradama neće dostići optimalnu učinkovitost, uštede prilikom instalacije su znatne jer ne trebate plaćati troškove rada i postavljanje skele potrebne za instalaciju na krov.

Pored Nijemaca i Nizozemaca, sve veći broj Britanaca, Amerikanaca i Australaca postavlja solare na ograde.

'Zašto postavljati ogradu kad možete postaviti samo gomilu solarnih panela, čak i ako nisu usmjereni točno prema Suncu?' rekao je Martin Brough, voditelj klimatskih istraživanja u ogranku Exane banke BNP Paribas, za Financial Times.

Procjenjuje se da će globalna opskrba solarnim panelima do kraja ove godine dosegnuti 1100 GW – što je triput više nego što zahtijeva trenutačna potražnja. Cijene na spot-tržištu već su se prepolovile u 2023. i vjerojatno će pasti za dodatnih 40 posto do 2028., predviđa Međunarodna agencija za energiju.

Dominacija Kine na tržištu solara ne dopušta tržišno natjecanje ostalim igračima, poput SAD-a i Europe. Prekomjerna ponuda jeftinih kineskih solarnih panela na radaru je američke ministrice financija Janet Yellen, zbog čega je trenutačno u posjetu Kini.

'Tijekom posjeta Kini, Yellen će se zalagati za američke radnike i tvrtke, vršeći pritisak na kineske kolege zbog nepoštene trgovinske prakse. Yellen će pokušati staviti naglasak na globalne posljedice kineske industrijske prekapacitiranosti', objavilo je američko ministarstvo financija u utorak, uoči odlaska ministrice u Kinu.

Prošlog tjedna Yellen je, pored problema sa solarima, izrazila zabrinutost zbog dominacije kineske proizvodnje električnih vozila, ali i litij-ionskih baterija. Uprave te tri niše Peking je s namjerom okupirao ne bi li pokrenuo svoje gospodarstvo nakon velikih problema s tržištem nekretnina, a koje je godinama bilo njegov glavni pokretač.

No prekomjerna proizvodnja mogla bi se negativno odraziti i na kinesko gospodarstvo. U ožujku je tvrtka Longi Green Energy Technology – najveći proizvođač solara na svijetu – otpustila tisuće radnika zbog prevelikih kapaciteta i niskih cijena.