POČETAK PRIVATIZACIJE

Novi suvlasnici HPB-a: Mirovinci, osiguravajuće kuće, Todorić i Bakić

29.09.2015 u 13:06

Bionic
Reading

Hrvatska poštanska banka uspješno je prikupila 550 milijuna kuna za dokapitalizaciju, pri čemu su veći dio uplatili privatni ulagači

Predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić na konferenciji za novinare u utorak naglasio je da su paralelno s procesom dokapitalizacije, kojim je adekvatnost kapitala premašila od HNB-a traženih 14 posto, postignuta još četiri važna cilja.

'Uz proces dokapitalizacije i ishođenje odobrenja Europske komisije, u banci je provedena reorganizacija poslovanja, povećani su tržišni udjeli u kreditima i depozitima građana te ostvarena rekordna polugodišnja dobit', rekao je Vuić.

Dodao je da posebnu vrijednost tom uspjehu daje činjenica da je odobrenje za poslovni plan od Europske komisije, uz HPB, dobilo tek nekoliko banaka od njih nekoliko stotina koje su ga zatražile.

U prvom krugu dokapitalizacije HPB-a, u kojem je sudjelovalo 18 privatnih ulagača, uplaćeno je 305,9 milijuna kuna, čime je gotovo dvostruko premašen iznos od 165 milijuna kuna koji je Europska komisija zahtijevala od banke kako bi se dokapitalizacija smatrala tržišnom.

Minimum od 165 milijuna kuna ispunila su četiri obvezna mirovinska fonda (AZ, Erste plavi, PBZ Croatia osiguranje, Raiffeisen) a preostale dionice upisali su dobrovoljni mirovinski fondovi (Allian ZB, Erste plavi), osiguravajuće kuće (Croatia osiguranje, Euroherc, Jadransko osiguranje, Agram Life, Generali), investicijski fondovi (ZB Invest, Prosperus, Agram), Ivica Todorić (putem tvrtke Agrokor projekti) i privatni investitor Nenad Bakić.

Detaljnja struktura privatnih dioničara znat će se za koji dan, poručuju iz banke.

U drugom krugu država je uplatila 244,1 milijun kuna. Nakon provedene dokapitalizacije u vlasničkoj strukturi novi privatni dioničari drže udjel od 25,2 posto, država putem DUUDI-ja i HZMO-a ima 51,2 posto, a ostatak je u vlasništvu Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (9 posto), Fonda NEK (2,3 posto), Croatia Airlinesa (0,1 posto) i malih dioničara (0,3 posto).

Nove su dionice upisane i uplaćene po cijeni od 600 kuna za dionicu, a ona predstavlja donju granicu postavljenog raspona.