izvještaj markita

Novi slučajevi Covida 19 zakočili gospodarski oporavak eurozone u kolovozu

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 21.08.2020 12:13
  • Objavljeno 21.08.2020 u 12:13
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Finmiki / Alamy / Alamy

Gospodarstvo eurozone usporilo je u kolovozu, odražavajući posustajanje aktivnosti u uslužnom sektoru zbog novih slučajeva zaraze Covidom 19 koji su poljuljali ionako krhku potražnju, izvijestila je u petak londonska tvrtka Markit

Indeks menadžera nabave (PMI) pao je u kolovozu za 3,3 boda u odnosu na srpanj, kliznuvši na 51,6 bodova, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

"Oporavak eurozone oslabio je u kolovozu, naglašavajući temeljnu slabost potražnje koju uzrokuje pandemija Covida 19", konstatira Markitov direktor za ekonomiju Andrew Harker.

"Oporavak su potkopale naznake rasta broja slučajeva zaraze u više dijelova eurozone i opetovano uvođenje ograničenja koja posebno utječu na sektoru usluga dok su proizvodne tvrtke i dalje bilježile k ponovo zabilježile izraziti rast proizvodnje i novih narudžbi", dodaje Harker.

Gospodarstvo eurozone poraslo je u srpnju prvi puta u pet mjeseci, nagovijestivši oporavak od posljedica epidemije Covida 19 i poremećaja koje su mjere njezina suzbijanja prouzročile širom eurozone.

U kolovozu oporavak je usporio, pri čemu su aktivnosti u uslužnom sektoru gotovo stagnirale dok je industrijska proizvodnja porasla najsnažnije od travnja 2018., bilježe u Markitu.

Nove narudžbe porasle su drugi mjesec zaredom, ali njihov je rast također bio sporiji nego u kolovozu, ponajprije zbog pada novih izvoznih narudžbi u uslužnom sektoru nakon opetovanog uvođenja ograničenja putovanja.

Stoga su se kompanije u uslužnom sektoru ponovo pojačano usmjerile na realizaciju starih narudžbi dok se u proizvodnom sektoru njihova razina stabilizirala prvi puta u gotovo godinu dana.

Zbog kontinuirano prigušene temeljne potražnje i slabijeg poslovnog povjerenja nego u srpnju kompanije su nastavile otpuštati radnike, iako znatno blažim tempom nego na vrhuncu epidemije u travnju, bilježi Markit.

„Eurozona se nalazi na raskršću - ili će rast u narednim mjesecima ponovo ojačati ili će nastaviti posrtati, nakon početnog oporavka koji je donijelo ukidanje blokada", naglašava Harker.

"Kojim će putem krenuti uvelike će ovisiti o tome hoće li nastojanja da se suzbije Covid 19 biti uspješna i hoće li tvrtke i njihovi potrošači smoći povjerenja koje je nužno za podržavanje rasta", dodaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!