cjepivo za covid-19

GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije

25.04.2024 u 18:32

Bionic
Reading

Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)

Pfizerova i BioNTechova cjepiva Comirnaty krše GSK-ove patentima zaštićene inovacije u mRNA-cjepivima, razvijene "više od deset godina prije" pandemije covida 19, stoji u tužbi.

Patenti pokrivaju tehnologiju prijenosa nestabilne glasničke RNK u ljudske stanice koju su znanstvenici počeli razvijati 2008. godine, a GSK je postao njihov vlasnik kupovinom Novartisovog poslovanja sa cjepivima u 2015. godini, dodaje se.

Britanska tvrtka traži od Pfizera i BioNTecha novčanu odštetu, uključujući patentnu naknadu, ne navodeći iznos.

Glasnogovornica Pfizera istknula je u izjavi da je kompanija "sigurna u svoju poziciju u pitanju intelektualnog vlasništva vezanog za Comirnaty" i da se namjerava "energično braniti" od tvrdnji GSK-a. Glasnogovornik BioNTecha nije želio komentirati tužbu.

Glasnogovornik GSK rekao je da kompanija smatra da su njezini patenti "osigurali temeljnu tehnologiju koja se koristi u Pfizerovim i BioNTechovim mRNA cjepivima protiv Covida-19". GSK je "spreman izdati licencu za te patente pod komercijalno razumnim uvjetima kako bi osigurao pristup" cjepivima.    

Pfizer, BioNTech i Moderna već su podigli niz tužbi pred američkim sudovima, sporeći se oko naknada za patente na tehnologiju koja je korištena u cjepivima. 

Pfizer je u prošloj godini uprihodio 11,2 milijarde dolara na prodaji Comirnatyja, a Moderna 6,7 ​​milijardi dolara na prodaji Spikevaxa. Iznosi su znatno manji nego u 2022. godini.

GSK je prošle godine tužio Pfizer za kršenje patenta na tehnologiju upotrijebljenu u Pfizerovom cjepivu protiv respiratornog sincicijskog virusa (RSV) Abrysvo. Pfizer je zanijekao navode iz GSK-ove tužbe.

sve osim nogometa