POSLJEDICE PANDEMIJE

Njemačkim trvtkama trebat će 11 mjeseci za normalizaciju, najteže pogođeni umjetnost i zabava

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 13.08.2020 10:12
  • Objavljeno 13.08.2020 u 10:09
Sastavljanje S-klase u tvornici Mercedes-Benza u Sindelfingenu, Njemačka

Sastavljanje S-klase u tvornici Mercedes-Benza u Sindelfingenu, Njemačka

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes-Benz

Njemačkim tvrtkama u prosjeku će biti potrebno jednaest mjeseci da prebrode koronakrizu, pokazuje najnovija anketa ekonomskog instituta Ifo provedena u srpnju

Koronakriza najteže je pogodila uslužne djelatnosti, koje u prosjeku očekuju povratak u normalu za nešto manje od godinu dana. U građevinarstvu očekuju normalizaciju za 11,1 mjesec, u trgovini za 10,3 mjeseca, a najbržem oporavku nadaju se u prozvodnji (10,1 mjesec).

'Put do normalizacije još je uvijek dug za mnoge tvrtke', kaže istraživač Ifo-a Klaus Wohlrabe. 'Čak i kad se ukinu sva javna ograničenja, tvrtke će se još dugo nositi s posljedicama koronakrize.'

Umjetnost i zabava osobito su teško pogođene pandemijom koronavirusa. U ovim djelatnostima povratak na staro očekuje se tek nakon 17,5 mjeseci. Filmskoj industriji će trebati da se oporavi 16,7 mjeseci, hotelijerima 16 mjeseci, a putničkim agencijama 14,6 mjeseci. Suprotno tome, sigurnosne službe očekuju nastavak normalnog poslovanja nakon samo 3,8 mjeseca.

U segmentu prerađivačke industrije proizvođači tekstila posebno su pesimistični i očekuju povratak u normalu za 14,5 mjeseci. U strojarstvu se očekuje da će čekanje na oporavak potrajati 12 mjeseci, za proizvođače odjeće 11,1 mjesec, za proizvođače pića 8,1 mjesec, a u kemijskoj industriji 8 mjeseci.

U prerađivačkoj industriiji najoptimističniji su proizvođači računala, koji očekuju normalizaciju za 6,8 mjeseci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!