tržišno natjecanje

Njemački regulator pokrenuo istragu protiv Applea

21.06.2021 u 17:48

Bionic
Reading

Njemački regulator za zaštitu tržišnog natjecanja (FCO) objavio je u ponedjeljak da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio zloupotrebljava li američki tehnološki div Apple dominantnu poziciju na tržištu

Regulator želi utvrditi je li Apple od posebne važnosti za tržišno natjecanje, koja se proteže na više tržišta, navodi se u priopćenju.

"Ključni fokus istrage bit će na poslovanju App Storea, budući da Appleu omogućuje utjecaj na poslovanje drugih tvrtki", objašnjava čelnik FCO-a Andrreas Mundt.

"Provjerit ćemo da li je Apple oko iPhonea i svog operativnog sustava iOS izgradio digitalni ekosustav koji obuhvaća više tržišta. Apple proizvodi tablete, računala i nosivu perifernu opremu ('wearables') i nudi niz servisa i usluga vezanih za te uređaje", tumači Mundt.

FCO ističe da je već iskoristio nedavno proširene ovlasti, fokusirane na digitalne tvrtke, kako bi provjerio jesu li Google, Facebook i Amazon poslovanjem s podacima prekršili propise o tržišnom natjecanju.

Naglašavaju da su među pritužbama i one iz medijskog i sektora oglašavanja, koji se žale na Appleovo ograničavanje praćenja korisnika pri uvođenju operativnog sustava iOS 14.5.

Apple bi se mogao naći pod lupom i zbog prigovora da krši propise o tržišnom natjecanju instalacijom vlastitih aplikacija na uređaje koje je proizveo.

Appleova glasnogovornica ustvrdila je da App Store nudi jednake mogućnosti svim proizvođačima aplikacija u Njemačkoj, bez obzira na veličinu.

Iz Applea poručuju da su spremni na suradnju.

„Radujemo se što ćemo s FCO-om raspravljati o našem poslovnom modelu i otvoreno razgovarati o svim problemima na koje žele ukazati", rekla je glasnogovornica Applea.