VICEKANCELAR U ZAGREBU

Njemački gospodarstvenici žele ulagati u hrvatsku infrastrukturu

Bionic
Reading

Njemački poduzetnici s velikim interesom gledaju Hrvatsku kao gospodarstvenu lokaciju, istaknuo je zamjenik kancelarke Savezne Republike Njemačke i savezni ministra gospodarstva i tehnologije Philipp Rösler, koji je s delegacijom njemačkih gospodarstvenika stigao u posjet Hrvatskoj. Rösler se na Pantovčaku susreo s predsjednikom Ivom Josipovićem, a u Vladi s premijerom Zoranom Milanovićem. Susreo se i ministrima Brankom Grčićem, Ivanom Vrdoljakom i Gordanom Marasom

Velika gospodarska delegacija boravi u Zagrebu kako bi razgovarali sa svojim domaćinima o tome kako suradnju nakon 1. srpnja učiniti još uspješnijom, istaknuo je njemački vicekancelar.

Grčić: Ne namjeravamo osnivati državni telekom

Njemačko izaslanstvo zanimalo je hoće li državni projekt integracijesvjetlovodne infrastrukture u Hrvatskoj naštetiti tržišnoj utakmici ije li to put prema osnivanju neke nove državne telekomunikacijskekompanije.

'Jasno smo rekli da ne namjeravamo osnivati državni telekom većje to projekt objedinjavanja infrastrukture koji će biti dostupan svima,pa i aktualnim providerima telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj',kazao je Grčić.

Tijekom susreta Ivo Josipović i Philipp Rösler razgovarali su o važnosti stabilizacije regije jugoistočne Europe te su dali podršku nastavku politike proširenja EU na zemlje regije, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je važnost njemačkog gospodarstva za Europu i za Hrvatsku.

Govoreći o namjeri Vlade da olakša ulaganje u našu zemlju i maksimalno otvori vrata održivim investicijama, rekao je da su u pripremi dva važna zakona u tom smislu, a radi se o zakonu o strateškim ulaganjima i zakonu o poticanju stranih ulaganja. Naglasio je da će ulagači uskoro imati povoljniji zakonodavni okvir.

Na sastanku s ministrom Brankom Grčićem, Rösler je poručio da je njemačkim poduzetnicima važna sigurnost ulaganja u Hrvatsku, oni žele jednostavnije postupke za izdavanje različitih dozvola, jednostavniju javnu nabavu, ubrzanje donošenja odluka i provedbu tih odluka.


Njemačkim partnerima bilo je drago čuti da Hrvatska priprema zakon o poticanju strateških investicija, kao i da je osnovana Agencija za investicije kojoj se mogu obratiti strani ulagači. Želimo zajedno učiniti sve kako bi se što bolje iskoristili EU fondovi i time omogućilo da se što više njemačkih tvrtki javlja na natječaje za projekte koji će biti financirani iz tih fondova, istaknuo je Rösler.

Njemački gospodarstvenici posebno su zainteresirani za infrastrukturne projekte, koji su Hrvatskoj od velike važnosti, istaknuo jeGrčić.

Bilo je razgovora i o projektima kao što je uspostava nove prometne mreže koja bi se temeljila na hidroavionima, a povezivala bi otoke i obalu, posebno u turističkoj sezoni. Razmatrali su se i veliki infrastrukturni projekti, za koje njemački partneri iskazuju interes, poput rekonstrukcije prometnih koridora V.b i V.c, te koridora X., a spomenuto je i pitanje povezivanja hrvatskog juga s ostatkom zemlje, napomenuo je Grčić.

Njemačka delegacija iskazala je interes za pomoć Hrvatskoj u apsorpciji fondova, kao i interes tamošnjih tvrtki da sudjeluju u realizaciji hrvatskih projekata u narednom razdoblju.

Slučaj Veljka Ostojića

Na upit jednog njemačkog novinara o ostavci ministra turizma VeljkaOstojića zbog korupcije, odnosno je li taj slučaj simptomatičan zastanje u Hrvatskoj, ministar Grčić odgovorio je da je Ostojić, po sudu ljudi izturističke branše, bio izuzetan profesionalac, a da je razlog ostavkedogađaj iz 2004. godine.

Ustvrdio je kako je Vlada Zorana Milanovića podiglastandarde u borbi protiv korupcije tako da su odlasci ministara iz oveVlade 'daleko od onoga što se u Hrvatskoj događalo proteklih godina'.

'Radimo na definiranju razvojne strategije, prema kojoj ćemo poticati devet glavnih industrijskih grana. U tom smislu smo našim njemačkim prijateljima spremni pomoći u investiranju u našu zemlju, a posebno u greenfield projekte. Želimo vam skrenuti pozornost da intenzivno radimo na rušenju svih mogućih administrativnih barijera i pojednostavljivanju procesa ulaganja u Hrvatsku, što će, nadam se, uskoro i u većoj mjeri prepoznati njemački investitori', rekao je ministar Ivan Vrdoljak

Na sastanku s ministrom Gordanom Marasom izražena je obostrana želja za daljnjom suradnjom na području obrta te malih i srednjih poduzeća između Hrvatske i Njemačke te suradnjom hrvatske i njemačke obrtničke komore.

'Želimo privući što više malih i srednjih poduzetnika iz Njemačke da ulažu u Hrvatsku', rekao je ministar Maras naglasivši pritom važnost jasnih, predvidljivih i dugoročnih procedura za realizaciju projekata.

Vicekancelar Rösler čestitao je Hrvatskoj i Sloveniji na danas potpisanom Memorandumu o suglasnosti, koji je ocijenio bitnim kako za ove dvije zemlje, tako i za cijelu Europsku uniju, naglasivši da se raduje skorašnjem pridruživanju Hrvatske 1. srpnja ove godine, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade.

Njemački vicekancelar pohvalio je hrvatske napore u borbi protiv korupcije te je istaknuo kako joj to ostaje zadatak i nakon ulaska u EU. Inače, Rösler bi zajedno s njemačkim gospodarstvenicima sutra trebao sudjelovati na Hrvatsko - njemačkom gospodarskom forumu, koji organizira Hrvatska gospodarska komora.