udvostručen neto dug

Njemačka se planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi se mogla nositi s koronakrizom

27.11.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Njemačka se u 2021. planira zadužiti za gotovo 180 milijardi eura kako bi pokrila povećane troškove koje je najvećem europskom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa, pokazao je u petak usvojen prijedlog proračuna

U rujnu, prije novog vala pandemije, ministar financija Olaf Scholz procijenio je novi neto dug u 2021. na 96 milijardi eura.

Parlamentarni odbor za proračun raspravljao je o prijedlogu proračuna 17 sati i usvojio ga rano ujutro. Usvojeno je nekoliko amandmana, uključujući one o troškovima cijepljenja protiv koronavirusa i dodatnim milijardama financijske pomoći kompanijama na udaru koronamjera.

"Veliki je dug nužan kako bismo zemlju sigurno vodili kroz pandemiju", izjavio je za Reuters Eckhardt Rehberg, član odbora iz redova kršćanskih demokrata, stranke kancelarke Angele Merkel.

"Moramo ponovo posegnuti za izuzećem od odredbe o ograničenju duga", dodao je Rehberg.

Njemački ustav ograničava novo zaduženje limitom proračunskog deficita od 0,35 posto iskazano udjelom u BDP-u. Parlament je odredbu suspendirao zbog pandemije a očekuje se da će prijedlog proračuna za 2021. odobriti u prosincu.

Njemačka država u 2021. planira utrošiti 498,6 milijardi eura, gotovo isti iznos kao i ove godine, kada je oslobodila milijarde eura za pomoć kompanijama i poticaje radi ublažavanja posljedica koronakrize.

Rezerve za troškove borbe protiv pandemije koje još nije moguće točno procijeniti povećane su za 20 milijardi eura, na 35 milijardi eura.

Vlada očekuje da će gospodarstvo ove godine prema kalendarski prilagođenim podacima pasti 5,9 posto, te porasti 4,4 posto u 2021.