mmf tvrdi:

Njemačka ima toliki trgovinski višak da već ugrožava cijeli svijet

06.08.2018 u 15:33

Bionic
Reading

Oklijevanje Njemačke da smanji svoj trgovinski višak doprinosi trgovinskim napetostima u svijetu te povećava rizike koji bi mogli ugroziti globalnu financijsku stabilnost, tvrdi Maury Obstfeld, glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

„U zemljama s viškom na tekućem računu bilance plaćanja kao što je Njemačka vidimo oklijevanje s mjerama, u najboljem slučaju, da se reagira na taj višak“, napisao je Obstfeld u komentaru objavljenom u njemačkom dnevniku Die Welt u ponedjeljak.

MMF i Europska komisija već neko vrijeme potiču Njemačku da pojača domaću potražnju podizanjem plaća i ulaganja, kako bi se smanjile globalne gospodarske neravnoteže. Od svog dolaska u Bijelu kuću, američki predsjednik Donald Trump također je u više navrata kritizirao snagu njemačkog izvoza.

Obstfeld smatra da zemlje poput SAD-a, s vanjskom neravnotežom u bilanci plaćanja, trebaju smanjiti proračunski deficit, poticati kućanstva na štednju i postupno normalizirati svoju monetarnu politiku. S druge strane, zemlje s velikim viškom u bilanci plaćanja, poput Njemačke, trebale bi povećati državnu potrošnju, primjerice ulaganjem u infrastrukturu ili digitalizaciju, čime bi njihove kompanije više investirale lokalno nego globalno.

Neto vanjske pozicije će se sve više razlikovati. To, pak, povećava rizik od poremećaja uzrokovanih promjenama tečajeva valuta ili prilagodbama cijena imovine u zaduženim zemljama na štetu svih. Ako dođe do nagle prilagodbe, tada će i dužničke i vjerovničke zemlje patiti“, rekao je Obstfeld.

Zasebno, MMF je upozorio da bi eskalacija nametanja carina i uzvratnih mjera mogla srezati globalni gospodarski rast za 0,5 posto do 2020. godine.