bivši vlasnik chelseaja

Roman Abramovič odigrao ključnu ulogu u oslobađanju zarobljenih Britanaca

23.09.2022 u 14:32

Bionic
Reading

Bivši vlasnik Chelseaja Roman Abramovič odigrao je ključnu ulogu u oslobađanju pet britanskih ratnih zarobljenika u Ukrajini, piše The Sun

John Harding, jedan od petorice muškaraca oslobođenih u razmjeni zatvorenika između Rusije i Ukrajine, u kojoj je oslobođen i Hrvat Vjekoslav Prebeg, rekao je za britanske medije da se ruski oligarh predstavio drugom Britancu Shaunu Pinneru nakon što su se ukrcali na let za Rijad.

Abramovič je svakom od muškaraca dao iPhone 13 kako bi mogli nazvati svoje obitelji i obavijestiti ih da idu kući te je popričao o nogometu s Britancima dok su jeli biftek, kanapee i tiramisu na letu iz Rusije za Rijad, piše The Sun. Harding je ispričao da je Shaun Pinner dugo razgovarao s Abramovičem o nogometu dok je on popričao s njegovom asistenticom.

'Rekla je da je Roman odigrao ključnu ulogu u našem povratku. Prilično je neobično pomisliti da je on bio umiješan - a ne bih vam čak ni mogao reći tko je on bio gledajući ga. On je legenda - mi ga apsolutno volimo i jako sam mu zahvalan za njegov trud', kazao je Harding britanskim medijima.

Oslobođeni zapovjednici Azova Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Abramovič je pokušao glumiti mirotvorca kada je njegov prijatelj Vladimir Putin naredio ruskim trupama da napadnu Ukrajinu u veljači ove godine. Britanci su ga, kao i mnoge ruske oligarhe, stavili na 'crnu listu' i na kraju je bio prisiljen prodati Chelsea, klub koji je kupio 2003.

  • +10
Vjekoslav Prebeg Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ali smatra se da je odigrao ključnu ulogu, uz saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, u pregovorima o razmjeni zarobljenika koji su bili pripadnici pukovnije Azov. Petorica Britanaca, Harding, Pinner, Aiden Aslin, Dylan Healy i Andrew Hill, oslobođeni su u sklopu razmjene zatvorenika kojom su također oslobođeni američki, marokanski, švedski i hrvatski državljani, kao i ukrajinski borci.