LINIĆ O POREZU NA IMOVINU

'Nitko me ne voli, pa ni punica ni supruga'

19.06.2012 u 20:57

Bionic
Reading

Tko ima vikendicu i može je zatvoriti na pola godine, bogat je čovjek i treba ga oporezovati, stav je ministra financija Slavka Linića koji najavljuje da će država oporezovati sve što može

'Nitko me ne voli zbog ovoga, pa ni punica ni supruga. One imaju vikendicu, a neće moći plaćati porez', priznao je ministar financija, koji pod prijetnjom problema u obitelji namjerava uvesti porez na imovinu iduće godine.

Sakriti se od poreznih škara neće ni umirovljenici koji žive u velikim stanovima, jer kako Linić poručuje, onaj tko živi u velikom stanu neće više primati socijalnu pomoć. To je izazvalo reakciju jednog od studenata koji je Liniću poručio: 'Zabit ćete posljednji čavao u lijes ljudi koji nemaju ništa osim vikendice koju su izgradili njihovi djedovi.'

Studenti zagrebačkog Verna imali su priliku slušati Linića kako otvoreno govori o poreznoj politici, ali i privatizaciji i javnim poduzećima.

Govoreći o HEP-u istaknuo je da je ta tvrtka nesposobna preuzeti struju od privatnih proizvođača jer nije ništa ulagala u distribuciju. Ponovio je svoj stav da su poduzetnici dobili pomoć od države kroz reprogram dugova i jeftine kredite od HBOR-a, a najavio je i novi ciklus reprograma. 'Bahati i neodgovorni poduzetnici nisu se prijavili ni za reprogram', ocijenio je Linić.

Raspoloženi ministar financija potvrdio je da Vlada želi da mirovinski fondovi preuzmu državni dio Hrvatske poštanske banke, a nadalje namjerava jačati HBOR, koji će imati zadaću financirati malu brodogradnju, proizvodnju i izvoz. U setu izjava koje neće oduševiti narod poručio je i da je porezom na dohodak nastojao zaustaviti razlike u plaćama.

'Radnik ima 4000 kuna plaću, a menadžer oko 70.000. Politika SDP-a je da to destimulira', poručio je Linić, a moderator panela na kojem je sudjelovao, Zoran Šprajc, poručio mu je da je kreiranjem poreznih razreda u istu kategoriju stavio Ivicu Todorića i vozača tramvaja.

Linić je i dalje optimističan i ne prihvaća najave o drastičnom padu BDP-a u drugom tromjesečju. Loše brojke iz prvog dijela godine, a naročito travnja, pojašnjava padom proizvodnje energije i naftnih derivata, pa ne vjeruje da će kad se povuče crta biti 'tako loše'.