POSLOVNA ODLUKA

Nike zatvara svoje dućane u Hrvatskoj, sve zbog istrage o poreznim akrobacijama u Nizozemskoj?

24.01.2019 u 19:15

Bionic
Reading

Američki proizvođač sportske opreme Nike, prema neslužbenim informacijama, zatvorit će uskoro svoje dvije trgovine u Hrvatskoj. Riječ je o outlet trgovinama u Svetom Križu Začretju kod Zagreba te u Dugopolju kod Splita. Navodno ta odluka ima veze s istragom Europske komisije koja sumnja da je Nike u Nizozemskoj, u kojoj je europsko sjedište kompanije, imao povlaštenu poziciju pri plaćanju poreza

Nikeov dućan u Roses Design Outletu u Sv. Križu Začretju radit će do 13. veljače. Potvrdili su nam to u samoj trgovini. Na pitanje zašto zatvaraju odgovoreno nam je da to pitamo upravu.

Na naš upit koji smo poslali u centralu Nikea u Nizozemsku do zaključenja teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Više sreće nismo imali ni u upravi Roses Design Outleta. Direktor Roman Rogović samo je kratko poručio kako on nema nikakvih saznanja o poslovanju Nikea.

Međutim, potvrdu o zatvaranju Nikeovih trgovina dobili smo od dva dobro upućena izvora. Jedan od njih gotovo deset godina surađuje s američkim proizvođačem sportske opreme.

'Nike je u Hrvatskoj već zatvorio veleprodaju i preselio je u Beč. To je bio signal da će to uskoro napraviti i s maloprodajom. Prodaju svoje odjeće i obuće u potpunosti će prepustiti preprodavačima, lokalnim trgovcima. Kupci neće ni osjetiti Nikeov odlazak jer će nastaviti raditi trgovine koje nose njegovo ime, a kojima upravljaju hrvatske firme', objasnio nam je naš sugovornik koji je molio za anonimnost.

Prema njegovu objašnjenju, odlazak iz Hrvatske dio je šire poslovne politike Nikea koji ima velikih problema s Europskom komisijom.

Prije desetak dana Bruxelles je objavio kako je započela detaljna istraga poreznog tretmana američkog proizvođača sportske opreme u Nizozemskoj. Komisija sumnja da je kompanija imala nezakonite povlastice u obračunavanju poreza.

Riječ je o jednoj od najvećih istraga koju je pokrenuo Bruxelles i u slučaju da završi nepovoljno po Nike, ta će kompanija biti prisiljena platiti nekoliko milijardi dolara kazne.

  • +4
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia