novi vjetrovi

Nijemci rado ulažu u zlato, a zanimljivo je koja generacija ga voli najviše

06.05.2024 u 22:27

Bionic
Reading

Zlato je i dalje vrlo popularno među ulagačima zbog rastuće cijene i zaštite od inflacije. Ulagati u zlato posebno vole Nijemci

Njemačko zlato u rukama građana, sastavljeno od poluga, novčića i nakita vrijedi nešto manje nego za vrijeme vrhunca potražnje u pandemiji koronavirusa - tad su ga nijemci imali 9089 tona, dok ga sad fizičke osobe imaju 9034 tone zlata utvrdili su istraživači iz sveučilišta Steinbeis u Berlinu.

Zlato ne daje kamate ili dividende; međutim, plemeniti metal se smatra stabilnom investicijom, posebno u kriznim vremenima.

Cijena zlata značajno je porasla u posljednjim mjesecima. Neki su investitori očito iskoristili porast cijena kako bi monetizirali svoje portfelje i zaradili prodajom. Međutim, 's obzirom na visoke cijene zlata, moglo bi se očekivati da će više ljudi prodavati zlato nego kupovati. Međutim, istraživanje pokazuje da su te brojke uravnotežene', ocjena je Reisebanka, koji je jedan od najvećih prodavača zlata u zemlji i opskrbljuje Volksbanku i Raiffeisenbanku dragocjenim metalima.

S Bundesbankovih 3353 tona zlata u sefovima i više od devet tona kod građana oko 5,9 posto svjetskih rezervi plemenitog metala nalazi se u rukama Nijemaca. Kada bi se to zlato istopilo i izlilo u kocku njezina stranica bila bi dugačka čak 8,6 metara i vrijedna 750 milijardi eura!

Zlato Izvor: Profimedia / Autor: David Špidlen / Bod zlomu / Profimedia

Malo manje od dvije trećine građana Njemačke (61 posto) posjeduje zlato u obliku nakita, poluga ili novčića ili ga posjeduju neizravno putem posebnih vrijednosnih papira.

Prema istraživanju, oni koji kupuju zlato kao glavni razlog navode zaštitu od inflacije (38 posto). 'Generacija Z više ne zna samo o visokim stopama inflacije iz školskih lekcija, već su i sami iskusili inflaciju i njezine učinke. S obzirom na to, neki od njih su u proteklim godinama prvi put kupili zlato', izjavio je Jens Kleine sa sveučilišta Steinbeis.

Prema njemu, među mlađim ispitanicima rođenima između 1995. i 2010. godine, bilo je znatno više kupaca zlata nego među starijim ispitanicima. Inflacija se smirila u posljednjim mjesecima, ali ratovi i krize podržavaju potražnju za zlatom, kao i nesigurnost u vezi s ishodom predsjedničkih izbora u SAD-u. Tri četvrtine (75,2 posto) investitora u zlato izjavilo je u analizi za Reisebank da će nastaviti kupovati plemeniti metal u investicijske svrhe.

Oni koji trenutno žele kupiti zlatne poluige ili novčiće moraju duboko zagrabiti u džepove: od početka godine pa do travnja, cijena žutog plemenitog metala dosegnula je rekordnu visinu od 2431 dolara po unci (31,1 grama), a sad se trguje po cijeni od oko 2300 dolara tj. 2140 eura.

sve osim nogometa

Učitavanje...