OZREN MATIJAŠEVIĆ

'Neka se Linić obračuna s licemjernim vapajima bankara'

17.10.2013 u 11:43

Bionic
Reading

Iz Hrvatske udruge radničkih sindikata priopćili su da pozdravljaju namjeru ministra financija Slavka Linića da se konačno počne stvarati pravni okvir za zaštitu korisnika usluga banaka

'Predugo prisutna deregulacija kreditnog poslovanja opteretila je građane i gospodarstvo dugovima, dok su bankari zadovoljno trljali ruke zbrajajući ekstraprofit i iznoseći ga u svoja inozemna sjedišta bez ikakve obveze prema državnom proračunu.

Iz HNB-a saznajemo da bi primjena formule izračuna kamatne stope po prijedlogu ministarstva financija dovela do umanjenja ovogodišnjeg profita banaka od otprilike 40%! Taj podatak nam govori da banke u Hrvatskoj gotovo pola svoga profita ostvare na nemoralno visokim kamatnim stopama, što su im hrvatske vlasti tolerirale te su im, štoviše, omogućile dodatne povlastice neoporezivanjem financijskih transakcija.

Toplo se nadamo da će ministar Linić u reakciji na krajnje licemjerne vapaje iz Hrvatske udruge banaka ostati vjeran svom stilu obračuna s kritikama. Iako ne možemo biti zadovoljni načinom na koji ministar guši bilo kakvu raspravu u domeni svoje nadležnosti, beskrupuloznost HUB-a u zaštiti interesa bankarskog sustava ne zaslužuje nikakav pristojniji odgovor', stoji u priopćenju koje potpisuje Ozren Matijašević.