KOLUNDŽIĆ, SAVJETNIK INE:

'Nedopustivo je da Hrvatska uvozi 30 posto struje'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.11.2009 14:15
  • Objavljeno 20.11.2009 u 14:06
Električna struja dalekovod

Električna struja dalekovod

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Najveći adut u rješavanju problema očuvanja klime može biti tehnološki razvoj pod pretpostavkom da se povećaju sredstva za istraživanje, te ako se ostvari transfer znanja u nerazvijene zemlje, istaknuo je predsjednik Hrvatskog energetskog društva (HED) Goran Granić na 18. Forumu: Dan energije u Hrvatskoj pod nazivom 'Quo vadis energija u vremenu klimatskih promjena'

Hrvatska će u tom području, kazao je Granić, dijeliti sudbinu Europske unije (EU) ali i manje razvijenih zemalja.

Neizbježno je povećanje potrošnje energije, a o sposobnosti države, znanstvenih institucija i gospodarstva ovisi da li će se participirati u tehnološkom razvoju i koristima koje će donijeti nove tehnologije.

Najlošija varijanta je da Hrvatska ostane samo kupac i energije i tehnologije, kazao je Granić.

Ističe i kako će promjene u energetskom sektoru dotaknuti sve građane i sve tvrtke, a za očekivati je i dvostruko veću cijenu energije, ali ne u neposrednoj budućnosti već tijekom vremena velikih i nužnih promjena u energetskom sektoru.

Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta naglašava kako Hrvatska ima izuzetno povoljan geostrateški položaj, infrastrukturu transportnih puteva, elektroenergetsku infrastrukturu, bogatstvo prirodnih resursa i kompetentne stručnjake. Zbog toga Hrvatska ne smije dozvoliti da postane zemlja izgubljenih energetskih prilika, poručila je.

S tim se slaže i savjetnik Uprave Ine Stevo Kolundžić koji smatra da se više treba koncentrirati na to kako osigurati energetsku opskrbu u skladu s očekivanim potrebama i razvojem.

Kolundžić navodi kako primjerice Hrvatska uvozi 20-30 posto električne energije, što je nedopustivo za jednu srednje razvijenu zemlju, a upozorava i na probleme vezano za prirodni plin.

Tješimo se da naše zimske poteškoće uzrokuju sukob Rusa i Ukrajinaca, drugi put ne znam šta, a činjenica je da nam iz godine u godinu nedostaje sve više plina, da je svake godine između 15 i 30 tisuća novih priključaka i to nosi svoju potrošnju, kazao je.

Na upit o izdvajanju plinskog biznisa iz Ine, Kolundžić je podsjetio da je država najprije bila odlučna da preuzme to poslovanje, da je INA bar pet godina tvrdila da gubi na uvoznom plinu, te kako je očigledno država izračunala koliko će gubiti na tom poslu i zaustavila se i ne bi željela to preuzeti.

Kako će proći razgovori između Vlade i MOL-a ne znam, kaže Kolundžić koji smatra da u tome i nije biti problema. Problem je što država nema svoju strategiju oko osiguranja plina, rekao je.

Ilustrirao je to odnosom prema LNG projektu. Za taj projekt tri su hrvatske tvrtke bile pozvane da formiraju konzorcij (koji bi ušao u Adria LNG konzorcij), nakon dugih pregovora sve je usuglašeno, u svibnju je ugovor pripremljen, ali do danas Ministrstvo (gospodarstva) nije pozvalo te partnere da potpišu ugovor, kazao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi