ANALITIČAR OBJASNIO

'Ne bih se kladio na nastavak rasta cijena nekretnina, jedna vrsta će i pojeftiniti'

07.03.2023 u 08:24

Bionic
Reading

Investicijski analitičar Filip Vučagić u Newsnightu je komentirao stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj. Vučagić vjeruje da će u ovim ekonomskim uvjetima cijene novogradnje ostati iste, no smatra da bi moglo doći do korekcije starijih nekretnina i da bi njihova cijena mogla pasti

Smatra da je država možda trebala nekim drugim alatima utjecati na stanje na tržištu, konkretno na povećanje ponude. 'To se može kroz prostorno planiranje; da se omogući više gradnje, da se brže dozvole dosegnu. Ima raznih načina, ali to treba više gledati kao na olakšavanje određenih procesa, a primarno ponude', rekao je Vučagić za N1.

Komentirao je i smatra li da je APN kriv za veće cijene nekretnina. 'Mislim da možemo to govoriti, teško je to izolirano reći', kazao je pa dodao da je APN doveo do toga da prodavači budu u komfornijoj poziciji, što im je omogućavalo da budu malo tvrđi u pregovorima.

Je li jedno od rješenja stambenog pitanja da država gradi pa iznajmljuje stanove? 'Puno je načina. Mislim da bi puno više značilo kad bi se ubrzao javni prijevoz, da određene lokacije iz grada budu dostupnije, što bi ljudima iz malo udaljenijih područja omogućilo da se osjećaju puno bliže', odgovorio je Vučagić. Navodi da jedno od rješenja jest i to da država gradi stanove, no smatra da je bolja opcija da se država oslanja na neke načelne, efikasnije mjere, nego da se sama investira u taj proces.

Dodaje da neke mjere nisu politički popularne, poput poreza na nekretnine. Ipak, navodi da nema jednog rješenja ili jedne mjere da se cijene smire. 'To moraju biti sustavne i kontinuirane mjere, a ne da se gasi požar, nešto što ima dugoročnu viziju i smjer i što treba koordinirati sa stručnjacima', rekao je za N1.

Osvrnuo se i na porez na nekretnine te pojasnio kako bi takav porez mogao utjecati na cijene nekretnina. 'Mogu razumjeti da je to politički teška odluka, što je razumno u smislu podizanja poreza, ali mislim da je nerazumno u smislu razloga i pozadine zašto taj porez. Vjerujem da bi takav porez primorao vlasnike nekih nekretnina da se malo pokrenu u smislu aktivacije, što bi oslobodilo te nekretnine na tržištu u prodaju ili najam. To bi dovelo do povećanja ponude. Čim imate veću ponudu, a istu potražnju, onda se cijene mogu korigirati prema dolje', objasnio je Vučagić.

  • +3
Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Komentirao je i je li sada dobro vrijeme za kupovinu nekretnine. 'Uvijek je dobro vrijeme za dobru priliku. Ne bih nikada rekao da nije dobro vrijeme za nešto. Sad smo na jednom peaku ciklusa', istaknuo je.

Vučagić je naveo i što očekuje u budućnosti te je pojasnio koje bi nekretnine mogle zadržati cijenu, a kojima bi mogla pasti. 'Sad se ne bih kladio na daljnji rast cijena. Ako bismo imali ekonomsku situaciju koja je teška i duga, tu bismo imali korekciju cijena nekretnina prema dolje, kao što smo svjedočili tome od 2012. do 2016.', rekao je Vučagić za N1 pa nastavio:

'Sada situacija ne izgleda tako, nego relativno stabilno, s nekakvim polaganim oporavkom, što bi moglo dovesti do diferencijacije proizvoda, a to znači da dobri, kvalitetni stanovi, novogradnje koje su tražene i rijetke na tržištu, one će zadržati svoju cijenu, možda nekima i raste, ali sekundarni market – koji su već u vlasništvu i korišten je pa se prodaje, za te vrste nekretnina su malo pali volumeni i ne idu više tako ekspresno. Vjerujem da bi se takve nekretnine i one slabije lokacije, slabije kvalitete, prvo će pasti potražnja za njima, manje će se zvati na te oglase, onda će krenuti korekcija cijena prema dolje', smatra.

Može li se i u Zagrebu naći stan za 2000 eura po kvadratu? 'Ono što ja smatram dobrim, ne', rekao je Vučagić.