Dubravko Ranilović

Stručnjak za nekretnine: 'Ovo su znakovi koji najavljuju pad cijena, u državama EU-a tržište se gotovo prepolovilo'

23.01.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle, onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina

Takva situacija bila je 2001. godine. Kada su došle povoljnije kamate, cijene nekretnina počele su rasti, rekao je i podsjetio na 2008., vrijeme krize, kada su, kako kaže, isto kamate rasle.

Istaknuo je da se uslijed postojećeg rasta cijena kamata ipak očekuje usporavanje na tržištu.

'U Hrvatskoj su rezultati 2008. došli nešto kasnije. Vidite koliko nam je duga bila recesija i kriza. Tržište nekretnina oporavljalo se sve do 2015. godine', istaknuo je Ranilović za HRT.

Rast kamata smanjuje potražnju

Na pitanje bi li se mogao očekivati i pad potražnje i pad cijena, Ranilović je kazao da to ovisi do koliko će kamate rasti.

'Rast kamata definitivno smanjuje potražnju uslijed još nekih drugih okolnosti. Vidimo da se tržište nekretnina u državama EU-a gotovo prepolovilo. Prvo bi trebao uslijediti pad potražnje, pa usporavanje prometa s manjim brojem transakcija, a onda tek nakon toga, kako je to subjektivan stav prodavatelja, slijedi korekcija cijena', dodao je.

Napominje da bi trebalo voditi računa o traženim cijenama jer nisu iste kao i realizirane, posebno kad je riječ o rabljenim nekretninama. Posljednju su godinu tražene cijene nekretnine porasle za 20 posto, a realizirane su rasle od 12 do 14 posto.

Ranilović tvrdi da se trenutačno u Hrvatskoj ne može govoriti o 'nekretninskom balonu'.

'Nije to niti blizu onoga kakva je bila 2008., kada su bili nerealni krediti, nerealna očekivanja i nerealne cijene', dodao je.

U kontinentalnom dijelu Hrvatske nema mnogo novogradnje

Napominje da je u Zagrebu stambeni fond starih stanova neodržavan, a potres je to radikalizirao.

'Svi gledaju novogradnju da se osjećaju sigurnije, jer je sigurnost postala bitan faktor.'

U Hrvatskoj se ne gradi mnogo, tvrdi Ranilović.

'Ako se izuzme apartmanizacija u priobalju, u kontinentalnom dijelu ne gradi se puno. U Zagrebu postoji velik potencijal novogradnje, a situacija je drugačija što se tiče rabljenih stanova.'

Mlade obitelji, stanovanje, najmovi

Osim rasta cijena nekretnina i kamatnih stopa, u porastu su cijene najmova. Na pitanje trebaju li se država ili lokalna samouprava snažnije uključiti u izgradnju kako bi se mladim obiteljima omogućilo stanovanje u najmu po povoljnijim uvjetima, Ranilović je rekao kako smatra da bi država i lokalna samouprava trebale na tome zajedno raditi te da u državama EU-a lokalna razina to dosta potiče.

Uz postojeći rast cijena nekretnina, posebno u priobalju, Ranilović potvrđuje da ljudi sa sasvim solidnim primanjima ondje nemaju gdje živjeti.

'Sve je okrenuto turizmu i apartmanizaciji i nekretnine su preskupe', kazao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.