ZAGREBAČKA BURZA

Nastavljeno trgovanje, dionice Leda i Jamnice potonule više od 80 posto

22.12.2017 u 10:51

Bionic
Reading

U petak ujutro nastavljeno je trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija izlistanima na Zagrebačkoj burzi. Odmah nakon otvaranja cijene Leda i Jamnice, najtrgovanijih izdanja srušile su se više od 80 posto

Trenutno se dionicama Leda trguje po cijeni od 155 kuna, Jamnice po 1.800 kuna, a Belja po 1,65 kuna. Usporedbe radi, početkom godine, prije kulminacije krize u Agrokoru, cijena dionice Jamnice kretala se oko 140.000 kuna. Dionica Leda vrijedila je 11.000, a Belja 23 kune.

Dionicama osam Agrokorovih kompanija - Leda, Jamnice, Zvijezde, Belja, Vupika, PIK-a Vinkovci, Tiska i Žitnjaka - nije se trgovalo u četvrtak, jer je burza privremeno obustavila trgovanje zbog 'nepotvrđenih informacija objavljenih u dnevnim elektroničkim tiskovinama da je na sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora podržan od strane vjerovnika nacrt strukture nagodbe predstavljen od strane savjetnika izvanredne uprave i izvanrednog povjerenika Agrokora prema kojem bi vjerovnici postali novi 100-postotni vlasnici i preuzeli punu operativnu kontrolu nad sustavom Agrokor'.

Burza je tim rješenjem obustavila trgovanje do trenutka dok javnost ne bude potpuno i točno informirana o okolnostima vezanim uz nacrt strukture nagodbe vjerovnika.

Današnjim je rješenjem Burza dozvolila nastavak trgovanja dionicama Agrokorovih kompanija, uz obrazloženje da su te tvrtke danas dostavile burzi obavijest u kojoj navode da su upoznati s javno objavljenim dokumentima na internetskoj stranici Agrokora, i to s dva dokumenta.

'Razumijevanje izdavatelja je da je gore navedeni dokument samo nacrt nagodbe te da nikakav dokument još nije dogovoren niti prihvaćen. Informaciju o učincima dokumenta koji bude prihvaćen dostavit će Zagrebačkoj burzi čim isti budu identificirani i konkretizirani', navodi se u obrazloženju rješenja burze.

Zagrebačka burza Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Burza također prenosi kako Agrokorove tvrtke koje kotiraju na Burzi navode i da će sve zaprimljene nove informacije procijeniti i posljedično o tome obavijestiti investicijsku javnost.

Slijedom toga, burza smatra da je javnost potpuno i točno informirana o okolnostima vezanim uz nacrt strukture nagodbe vjerovnika te da ulagatelji raspolažu informacijama potrebnim za donošenje investicijskih odluka odnosno da su se stekli uvjeti za fer i pravično trgovanje, pa su stoga prestali razlozi radi kojih je izrečena mjera privremene obustave trgovine, obrazloženje je rješenja o nastavku trgovanja.