ODLUKA BURZE

Obustavljeno trgovanje dionicama Agrokorovih tvrtki

21.12.2017 u 09:47

Bionic
Reading

Zagrebačka burza (ZSE) u četvrtak ujutro je privremeno obustavila trgovanje dionicama tvrtki iz sastava Agrokora, a koje će trajati "do objave javnosti informacija o okolnostima vezanim uz nacrt strukture nagodbe vjerovnika"

Odmah po otvaranju Burze objavljene su obavijesti o privremenoj obustavi trgovanja dionicama osam kompanija iz sastava Agrokora koje su izlistane ne ZSE - Leda, Jamnice, Zvijezde, Belja, PIK Vinkovaca, Vupika, Tiska i Žitnjaka. 

Obustava, prema rješenjima Burze, "traje do objave javnosti informacija o okolnostima vezanim uz nacrt strukture nagodbe vjerovnika". 

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak u srijedu poslijepodne je izvijestio da je Privremeno vjerovničko vijeće podržalo "Prijedlog restrukturiranja - nacrt strukture nagodbe" koncerna te da će u sljedeća tri mjeseca na osnovu tog nacrta utvrditi konačne postavke nagodbe.

Osnova strukture nagodbe je da se formira potpuno nova umanjena grupa u obliku holdinga s operativnim kompanijama u koje će se onda prenijeti imovina zdravog dijela kompanije, oslobođene jamstva i dugova, a bit će u vlasništvu dobavljača, banaka i vlasnika obveznica. 

Dio dugova, odnosno sve što ostane na staroj organizaciji, na starom Agrokoru, otpisat će se, otvoriti stečajevi i likvidacija tih kompanija, rekao je jučer izvanredni povjerenik u izjavi novinarima nakon sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća.

Odgovarajući na upit novinara, naveo je i da prema ovoj strukturi nagodbe, postojeći dioničari kompanija u sustavu Agrokora "ovim gube u potpunosti vrijednost svojih dionica". "Nažalost, ulaganje u dionice i trgovanje na burzi je vrlo rizičan poslovni poduhvat i vrlo rizičan posao. Prema ovoj strukturi nagodbe, dioničari Leda i svih drugih kompanija u sustavu Agrokora ovim gube u potpunosti vrijednost svojih dionica", rekao je jučer Ramljak. 

  • +19
Konferencija za medije izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka i njegovih savjetnika na kojoj su predstavljeni planovi odrzivosti kompanija u sustavu Agrokora. Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Burza se u svojim rješenjima o obustavi trgovanja dionicama kompanija iz sastava Agrokora poziva na uočene članke na dnevnom elektroničkom tisku, pri čemu spominje Index i članak pod naslovom: "Proučili smo Ramljakov plan - osniva se 'novi' Agrokor, mirovinski fondovi mogli bi ostati bez svega", prenoseći kako se u njemu uz ostalo navodi da je "izvanredna uprava Agrokora predstavila plan nagodbe prema kojem će se osnovati 'novi' Agrokor, koji uključuje i osnivanje novih ovisnih društava - novog Leda, Jamnice, Belja itd., što znači da bi postojeći dioničari, među kojima su i mirovinski fondovi, mogli ostati bez svega što su uložili u Todorićeve kompanije".

Prenosi kako je i na internet stranici Agrokora uočila članak pod nazivom "Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora podržalo nacrt strukture nagodbe" s informacijom da je na sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora podržan od strane vjerovnika nacrt strukture nagodbe koji su im predstavili savjetnik izvanredne uprave i izvanrednog povjerenika Agrokora, a prema kojem bi vjerovnici postali novi 100-postotni vlasnici i preuzeli punu operativnu kontrolu nad sustavom Agrokor.

  • +20
Nacrt strukture nagodbe Agrokorovih vjerovnika Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

S obzirom da informacija o okolnostima vezanim uz nacrt nagodbe vjerovnika predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica društva koje kotiraju na Burzi, "nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina predmetnim dionicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima", navodi Burza u obrazloženjima rješenja o obustavi.

Trgovina dionicama Leda, Jamnice, Zvijezde, Belja, PIK Vinkovaca, Vupika, Tiska i Žitnjaka tako je obustavljena "do objave informacija o okolnostima vezanim za nacrt strukture nagodbe vjerovnika, čime bi javnost bila potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima, što je prema ocjeni Burze dovoljno razdoblje da se steknu uvjeti za fer i pravično trgovanje jer se može pretpostaviti da će svi ulagatelji raspolagati informacijama potrebnim za donošenje investicijskih odluka".

Burza u obrazloženju podsjeća i na odredbe zakona o tržištu kapitala prema kojima je burza dužna donijeti odluku o privremenoj obustavi trgovanja kada to zahtjeva zaštita ulagatelja kao i na druge propise koji su vezani uz privremenu obustavu trgovine dionicama kada to zahtjeva zaštita ulagatelja.