NIŠTA NOVO U STUDENOM

Nastavljen pad cijena nekretnina

  • Autor: tpotal.hr
  • Zadnja izmjena 30.11.2009 16:48
  • Objavljeno 30.11.2009 u 15:52
nekretnine

nekretnine

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj u studenom je u odnosu na listopad manja za 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na studeni 2008. tražene cijene nekretnina pale za 5,2 posto, objavio je CentarNekretnina uzimajući u obzir više od 274 tisuća traženih cijena

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina smanjile su se za dodatnih 0,8 posto u odnosu na mjesec listopad, a na godišnjoj razini manje su za 5,3 posto. Na Jadranu, nakon pada u posljednjih pet mjeseci, tražene cijene nekretnina u studenom su porasle za 0,3 posto, a na godišnjoj razini pale za pet posto.

Domenico Devescovi, voditelj CentarNekretnina, napominje kako se, sukladno njihovim predviđanjima, nastavlja korekcija traženih cijena nekretnina u Zagrebu. Na Jadranu je u studenom zabilježen lagani porast traženih cijena, ali za preokret trenda je potrebno da se rast nastavi i u idućim mjesecima.

Do kraja godine u CentruNekretnina očekuju nastavak korekcije traženih cijena nekretnina u Zagrebu i na Jadranu.

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u studenom je iznosila 1.881 euro po četvornom metru, što je u odnosu na prethodni mjesec pad od 1,1 posto, odnosno pad od 6,9 posto u odnosu na studeni 2008. godine.

Stanovi u centru i dalje su najskuplji s prosječnom cijenom od 2.426 eura/m2. Najniže cijene stanova su u Dubravi, gdje prosječna cijena iznosi 1.517 eura/m2.

U odnosu na stanova u Zagrebu, cijena četvornog metra kuća niža je u prosjeku za 30 posto. Prosječna tražena cijena za m2 kuće u Zagrebu i okolici je u studenom iznosila 1.309 eura, što znači da se gotovo i nije mijenjala u odnosu na prethodni mjesec (0,2 posto). U odnosu na studeni 2008, ili na godišnjoj razini, tražene cijene kuća narasle su za 0,9 posto.

Usporedba traženih cijena stanova u Zagrebu u studenom ove sa studenim prošle godine pokazuje pad u gotovo svim dijelovima grada. Najveći pad zabilježen je u Dubravi za 11,1 posto te na istoku grada gdje su cijene na godišnjoj razini pale za 9,1 posto.

Najmanji pad traženih cijena na godišnjoj razini u Zagrebu je zabilježen za stanove na sjeveru (za 2,8 posto) te jugozapadu grada (2,2 posto).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi