ključan podatak

Napeto na burzama: Američki dolar oslabio pred sutrašnje izvješće o inflaciji u SAD-u

09.02.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Dolar je u srijedu oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, dok investitori čekaju sutrašnje izvješće o inflaciji u SAD-u radi novih smjernica u vezi dinamike zaoštravanja monetarne politike američkog Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, oko podneva se tako kretao na oko 95,419 bodova, kliznuvši 0,23 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije.

Tečaj eura pritom je ojačao 0,18 posto, na 1,1435 dolara. Kreće se tako ispod najviše razine od sredine siječnja, od 1,1483 dolara, koju je nakratko dosegnuo krajem prošlog tjedna, nakon što su ga ovoga tjedna pritisnule opreznije izjave predsjednice Europske središnje banke Christine Lagarde, kojima je stišala očekivanja eventualnog agresivnog povećanja kamatnih stopa.

I britanska funta je ojačala prema dolaru, za 0,28 posto u odnosu na zatvaranje tržišta dan ranije, na 1,3579 dolara. Dolar je istodobno oslabio i prema jenu, za 0,11 posto, na 115,41 jena.

Prošlotjedne izjave iz ECB-a i Feda vezane uz zaoštravanje monetarne politike iznenadile su investitore i potaknule skok prinosa na američke i državne obveznice eurozone zbog rasta očekivanja na tržištima da bi kamatne stope mogle rasti brže i izraženije nego se prethodno mislilo.

No, predsjednica Lagarde u ponedjeljak je izjavila da nema potrebe za velikim zaoštravanjem monetarne politike u eurozoni, nastojeći zauzdati rastuća očekivanja agresivnih poteza nakon što je prošlog tjedna prvi put signalizirala da postoji mogućnost da kamatne stope budu podignute do kraja godine.

Što se tiče rasta kamatnih stopa u SAD-u, tržišta sada računaju s vjerojatnošću većom od 70 posto da će Fed podići kamatne stope na sjednici u ožujku za 0,25 postotnih bodova, a s vjerojatnošću od gotovo 30 posto da će ih povećati za čak 0,5 postotnih bodova.

"Sutrašnja objava indeksa potrošačkih cijena u SAD-u pomoći će odrediti hoće li Fed u ožujku početi s povećanjem kamatnih stopa za četvrt ili pola postotnog boda”, napisali su valutni analitičari banke ING u bilješci klijentima.

Ekonomisti iz Reutersove ankete predviđaju da će američki podaci u četvrtak pokazati da su potrošačke cijene u siječnju porasle 7,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Na tržištima obveznica nakon vala prodaja uslijedio je blagi predah. Tako su prinosi na referentne 10-godišnje američke obveznice kliznuli na 1,92 posto, spustivši se s najviših razina od kraja 2019. godine koje su nakratko dosegnuli u utorak. Blago su se smanjili i  prinosi na 10-godišnje njemačke obveznice, na 0,227 posto