sanaulah gafari

[FOTO/VIDEO] Ovo je trenutno najtraženiji svjetski terorist: Amerikanci za njega nude 10 milijuna dolara nagrade

09.02.2022 u 12:04

Bionic
Reading

Nakon što su američki specijalci prošlog tjedna namamili u bezizlaznu stupicu čelnika tzv. Islamske države Abu Ibrahima al Hašimija al Kurašija u operaciji na sjeverozapadu Sirije, američki State Department ponudio je u utorak nagradu od 10 milijuna dolara za svaku informaciju koja bi dovela do identifikacije ili lociranja čelnika jednog od ogranaka ISIL-a. Evo tko je trenutno najtraženiji terorist u svijetu i o kakvom je ogranku nekadašnje islamske državne tvorevine riječ

Američki predsjednik Joe Biden slavodobitno je objavio prošlog tjedna da su američke specijalne snage locirale čelnika ISIL-a Abu Ibrahima al Hašimija al Kurašija koji se skrivao među civilima na sjeverozapadu Sirije. Nakon što su specijalci opkolili Al Kurašijevu sigurnu kuću, čelnik terorističke paradržave na izdisaju raznio je sam sebe aktivirajući prsluk bombaša samoubojice.

Al Kuraši je naslijedio Abu Bakra al Bagdadija koji je vodio tzv. Islamsku državu u vrijeme u kojem je tada moćna teroristička organizacija osvojila ogromna područja Sirije i Iraka. Al Bagdadi je, podsjetimo, ubijen u listopadu 2019. godine, također u operaciji američkih snaga na sjeveru Sirije, nakon što su borci ISIL-a poraženi na bojnom polju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Odlučan u namjeri da potpuno obezglavi preostalo čelništvo ISIL-a, Washington je početkom tjedna raspisao nagradu od 10 milijuna dolara za svaku informaciju koja bi dovela do identifikacije ili lociranja Sanaulaha Gafarija, čelnika ISIL-K-a, ogranka Islamske države aktivnog u Afganistanu, a koji je odgovoran za smrtonosni napad na aerodrom u Kabulu prošle godine.

Islamska država provincije Korasan ili ISIL-K regionalna je skupina povezana s maticom iz Sirije i Iraka. Riječ je o skupini koja je nastala 2014. godine, a ime je dobila po drevnom nazivu za područje nekadašnjeg Velikog Korasana koje danas pripada sjeveroistočnom Iranu, sjeverozapadnom Afganistanu te južnim dijelovima Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Osim suradnika Zapada, napadaju manjinske šijite

Prema navodima State Departmenta, ISIL-K je saveznik Islamske države u središnjoj Aziji, čije redove većinom popunjavaju dragovoljci iz Pakistana. Nakon nemilosrdnih vojnih operacija skupina je protjerana iz Pakistana te se sklonila u pogranično područje u susjednom Afganistanu i okuplja nove istomišljenike.

Među njima su i bivši afganistanski i pakistanski talibani jer su nezadovoljni nešto liberalnijim i miroljubivijim stavom talibana prema Zapadu, ali i pripadnici Islamskog pokreta Uzbekistana, Turkistanske islamske stranke i Ujgura sa zapada Kine koji pokušavaju osnovati neovisnu islamsku državu Istočni Turkestan na području kineske pokrajine Xinjiang.

  • +15
Ubijen vođa Islamske države Izvor: EPA / Autor: YAHYA NEMAH

Washington smatra ISIL-K opasnom terorističkom skupinom koja je, nakon što su talibani ograničili svoju borbu na Afganistan, preuzela odgovornost za širenje džihada i utjecaja tzv. Islamske države. Američki Centar za međunarodne i strateške studije (CSIS) ističe da je skupina odgovorna za desetke napada u Afganistanu i Pakistanu, usmjerene na manjinske šijitske muslimane, ali i na sve one koji u tom području surađuju sa Zapadom.

Gafarijev identitet odali uhićeni talibani

CSIS ukazuje na to da se ISIL-K služi posebnim metodama novačenja budućih boraca na društvenim mrežama i potom ih dovlači u svoje terorističke kampove, u kojima se nastavlja njihovo ispiranje mozgova i priprema za oružane i samoubilačke napade na odabrane ciljeve. Američki analitičari naglašavaju da je unovačenim mladićima nemoguće pobjeći iz čvrstog zagrljaja ISIL-K-a, koji im, osim slave, obećava diobu ratnog plijena.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Na čelu ogranka ISIL-K je Sanaulah Gafari, također poznat kao Šahab al Muhadžir. Gafari se smatra mozgom operacije napada na kabulsku zračnu luku 26. kolovoza prošle godine, kojom prilikom je poginulo 185 ljudi, uključujući 13 američkih vojnika. Tadašnje afganistanske snage sigurnosti uhvatile su talibane koji su se priklonili toj terorističkoj skupini i koji su američkim istražiteljima odali Gafarijev identitet.

O Gafariju se zna tek da je rođen 1994. godine u Afganistanu i da je u lipnju 2020. godine imenovan čelnikom ogranka ISIL-K. Gafari ima počasni naslov emira, a kontrolira cjelokupnu organizaciju financiranja skupine koja se smatra trenutno najopasnijim ogrankom nekoć moćne terorističke organizacije što je u svojim rukama držala velike dijelove Iraka i Sirije.