PROMJENA TRENDA

Nakon osam mjeseci deflacije, cijene opet rastu

14.11.2014 u 14:39

Bionic
Reading

U listopadu su potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle za 0,4 posto na godišnjoj razini, nakon osam mjeseci neprestanog pada, no i dalje će biti pod pritiskom zbog slabe domaće potražnje

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na rujan za 0,1 posto, dok su u odnosu na listopad prošle godine porasle za 0,4 posto

To je prvi rast potrošačkih cijena, nakon rekordnih osam mjeseci neprestanog pada, što je u skladu s očekivanjima makroekonomista.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je inflacija u listopadu iznosila 0,1 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se od pada cijena za 0,1 do rasta za 0,1 posto.

'Nakon što su proteklih osam mjeseci obilježila uzastopna deflatorna kretanja, listopad je donio pozitivnu godišnju stopu rasta indeksa potrošačkih cijena', navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Najviše su u listopadu na godišnjoj razini, 4,2 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, a s rastom od 3,5 posto slijedile su cijene rekreacije i kulture.


Cijene alkoholnih pića i duhana porasle su, pak, 2,6 posto, dok su cijene zdravstva ojačale za 1,5 posto, komunikacija za 1,4, ugostiteljskih usluga za 1,1, prometa za 0,5, a obrazovanja za 0,1 posto.

S druge strane, u listopadu su na godišnjoj razini najviše pale cijene obuće i odjeće, za 4 posto, a s padom od 1,8 posto slijede cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačke košarice čine udio od gotovo 30 posto.

Cijene ostalih dobara i usluga pale su za 1,4 posto, dok su cijene pokućstva i opreme za kuću skliznule za 0,9 posto.

U prvih deset mjeseci ove godine potrošačke su cijene u prosjeku bile za 0,2 posto niže u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

'Unatoč rastu cijena u listopadu i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, daljnji rast cijena će i dalje ograničavati slaba domaća potražnja te uvoz dijela deflatornih pritisaka iz zemalja u okruženju. Stoga bi, uz očekivano iščezavanje negativnih stopa rasta do kraja godine, potrošačke cijene na razini cijele 2014. mogle ostati na gotovo istim razinama kao i godinu ranije', zaključuju analitičari RBA.