INSTITUCIJA KOJA JE UKINUTA

Nakon 13 godina u Saboru izvješće o radu HFP-a

Bionic
Reading

Nakon punih trinaest godina, pred saborskim zastupnicima bit će pročitano godišnje izvješće Nadzornog odbora HFP-a. Goran Marić, predsjednik Odbora za financije i državni proračun te bivši predsjednik nadzornog odbora HFP-a, pripremio je izvješće o radu Hrvatskog fonda za privatizaciju u 2010. godini

Iako je, prema propisima, NO morao saborskim zastupnicima svake godine dostavljati izvješća o radu HFP-a, njih nije bilo još od 1998. godine.

'To što trinaest godina nije bilo izvješća NO-a posljedica je niske razine političke odgovornosti. Zbog nemara pojedinaca izabranih za članove prethodnog NO-a, u mandatu od četiri godine, od 2004. do 2008, sastali su se samo jedanput, i to na svojoj konstituirajućoj sjednici. Nakon toga, od 2008. do 2010. NO nije bio ni imenovan. Ovaj posljednji sastav NO-a, kojemu sam bio predsjednik, imenovan je u srpnju 2010, a u samo jedanaest mjeseci djelovanja imali smo tri sjednice. Sačinili smo i Izvješće o radu HFP-a u 2010, koje smo, prema zakonu, dužni podnijeti Hrvatskom saboru. Kako je HFP ukinut 1. travnja, naše je izvješće ujedno i posljednje. Unatoč vremenskom ograničenju, NO je učinio velik napor da u najkraćem mogućem vremenu odgovori svim ostvarivim zakonskim zahtjevima te je Saboru omogućio da ima uvid u stvarno stanje HFP-a i da raspolaže informacijama koje daju prilično cjelovitu i vjerodostojnu sliku o njegovu poslovanju', izjavio je Goran Marić za Poslovni dnevnik

Izvješće na svojih 90 stranica upućuje na golem ekonomski potencijal u obliku imovine HFP-a koji svakako može biti važan čimbenik i snažan generator gospodarskog rasta, smatra Marić. U izvješću su prihodi i rashodi HFP-a u 2010, kreditne obveze, kao i odobrenim kratkoročni zajmovi određenim tvrtkama. Tu je i precizan popis prodanih dionica i udjela trgovačkih društava u 2010. godini.

'Zbog transparentnosti smo inzistirali da kod svake transakcije bude naveden i stvarni kupac, a ne, primjerice, samo ime brokerske kuće preko koje je transakcija obavljena. Napravili smo i popis tvrtki koje su dobivale pozajmice, no o konkretnim imenima ne mogu govoriti sve dok izvješće ne pročitam u Saboru. Ono je poslano u saborsku proceduru, slijedi njegovo uvrštavanje u dnevni red, rasprava na Odboru za financije i državni proračun i na kraju rasprava na plenarnoj sjednici', najavio je Marić.