moćni istok i jug

Najveći broj novih milijunaša ne dolazi sa Zapada, nego iz ovih zemalja

16.02.2024 u 22:19

Bionic
Reading

Broj milijunaša u zemljama grupe BRICS doživjet će značajan porast u sljedećem desetljeću, što će pridonijeti najvećem porastu bogatstva u bilo kojoj međudržavnoj organizaciji na svijetu, pokazuje izvješće konzultantske tvrtke Henley & Partners

Predviđa se da će se broj milijunaša u zemljama BRICS-a - koje mjereno paritetom kupovne moći sada čine 31,7 posto globalnog BDP-a, četvrtinu globalne ekonomije i 40 posto svjetske populacije - povećati za 85 posto u sljedećih 10 godina.

Moćna grupacija BRICS okuplja pet velikih gospodarstava u razvoju, Kinu, Brazil, Južnu Afriku, Rusiju i Indiju, kojima su se lani pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Saudijska Arabija.

'Predviđanje od 85 posto povećanja broja milijunaša za BRICS bit će najveći rast bogatstva u bilo kojem bloku ili regiji na globalnoj razini', rekao je Andrew Amolis, analitičar u New World Wealthu za CNBC.

Za usporedbu, očekuje se da će grupa G7 povećati broj milijunaša za 45 posto u sljedećem desetljeću.

G7 je koalicija naprednih svjetskih gospodarstava, a čine je Kanada, Francuska, Japan, Italija, SAD, Velika Britanija i Europska unija.

'BRICS izaziva svjetski poredak i uspostavlja se kao moćan suparnik G7 i drugim međunarodnim organizacijama', rekao je glavni partner iz Henley & Partnersa, Dominic Volek.

Indija prednjači u ekspanziji bogatstva, s procijenjenim skokom bogatstva po glavi stanovnika od 110 posto do 2033., a slijedi Saudijska Arabija, u kojoj se predviđa povećanje bogatstva po glavi stanovnika za više od 105 posto u istom razdoblju.

UAE se sprema za rast od 95 posto, a očekuje se da će bogatstvo Kine i Etiopije porasti za 85, odnosno 75 posto.

Kina - ilustracija Izvor: Profimedia / Autor: Costfoto / ddp USA / Profimedia