ŠIFRA UDBA

Najpoznatiji hrvatski obavještajac pokrenuo biznis s očevim odvjetnikom

21.06.2017 u 15:43

Bionic
Reading

Odvjetnik Anto Nobilo i Saša Perković, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Ive Josipovića, planiraju zajedničke poslovne pothvate. Početkom ove godine osnovali su tvrtku Pin consultants na adresi Amruševa 7 u Zagrebu, na kojoj se već nalazi Nobilov ured. Tvrtka je registrirana za poslovno savjetovanje, marketing, turizam, ugostiteljstvo i trgovanje nekretninama

Nobilo je za tportal potvrdio kako je suvlasnik Pin Consultantsa s Perkovićem.

'Istina je da smo osnovali zajedničku tvrtku. Još nismo imali nikakvih poslovnih aktivnosti. Pripremamo se. Ukratko, bavit ćemo se poslovnim savjetovanjem. Vidjet ćemo što će to konkretno biti. Svakako ćemo je aktivirati, nismo je osnovali bez veze, ali dok ne krenemo ne bi želio ništa više komentirati', rekao je Nobilo koji se trenutno nalazi u Južnoj Koreji.

Pokušavali smo doći i do komentara Perkovića, ali nam je on ostao nedostupan.

Kao što je poznato, Nobilo je odvjetnik Perkovićeva oca Josipa, bivšeg agenta jugoslavenske Udbe, kojeg je njemačko pravosuđe u kolovozu 2016. osudilo na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića

Osim Pin Consultantsa, u kojem je suvlasnik, Saša Perković u svom vlasništvu ima još tvrtku PBI savjetovanje. I njezino sjedište je u Amruševoj 7 te je također registrirana za poslovno savjetovanje i niz ostalih djelatnosti. Lani je ta tvrtka poslovala s 459.000 kuna prihoda, što je Perkoviću donijelo zaradu od 319.300 kuna.

Uz te dvije tvrtke Perković mlađi, prema podacima servisa Poslovna Hrvatska, od lipnja prošle godine sjedi još u Nadzornom odboru turističkog poduzeća Hoteli Vodice. Riječ je o tvrtki koja upravlja vodičkim hotelom Punta. Hoteli Vodice su prije tri godine prošle predstečajnu nagodbu, ali tvrtka i dalje ima velikih problema u poslovanju. Svako malo joj je blokiran račun.

Kao većinski vlasnik Hotela Vodice u medijima se navodi kontroverzni poduzetnik Andrija Kević, ali prema službenim poslovnim registrima većinski dioničar je Mango Investment, off-shore kompanija registrirana u Belizeu. Tko je njezin stvarni vlasnik, nije poznato.

Uz Kevića se vežu brojne afere s tim da se prije dvije godine našao se u zagrebačkom zatvoru Remetincu zbog financijskih malverzacija.

Prije nego što se bacio u poduzetničke vode Saša Perković većinu je svog radnog vijeka proveo u državnoj službi. Kao diplomirani pravnik prvo zaposlenje mu je bilo 1994. u Ministarstvu vanjskih poslova za što se, navodno, založio osobno Franjo Tuđman. U ministarstvu je radio u odjelu za sigurnost i suradnju sa stranim obavještajnim agencijama.

U obavještajnim vodama je plivao sve do 2003. i dolaska na vlast Ive Sanadera. Zatim je prešao u naftnu kompaniju Inu na posao savjetnik za korporativnu sigurnost i poslovni nadzor.

U Ini se zadržao do 2005., kad ga je Stjepan Mesić, koji je osvojio drugi predsjednički mandat, postavio za savjetnik za nacionalnu sigurnost. Na istoj poziciji zadržao ga je i Mesićev nasljednik Ivo Josipović.

Saša Perković u središtu javnosti zadnji se put našao prije četiri godine, kad je izbio sukob između Europske komisije i Vlade Zorana Milanovića oko izručenja Njemačkoj Perkovića starijeg. Tom prilikom došlo je do trzavica između premijerovog kabineta i predsjednika Josipovića. Tražilo se da Josipović smijeni s dužnosti Perkovića mlađeg zbog slučaja njegovog oca je bi se mogao naći u sukobu interesa.

Josipović ga je branio kako 'nitko ne treba snositi odgovornost za moguće grijehe svojih roditelja'.